Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Sözel 4 Yıllık

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, insanların beslenme deneyimini daha keyifli ve sağlıklı hale getirmeyi amaçlayan, bu hedefi gıda güvenliği kurallarına uyarak sistematik bir yaklaşımla gerçekleştiren uzmanlar yetiştirmektedir. Bu bölüm mezunları, yiyecek ve içecek üretiminin detaylarını öğrenirken aynı zamanda yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteren yöneticilerin gereksinim duyduğu teorik ve pratik eğitimleri alırlar. Eğitim sürecinde, sadece lezzet odaklı değil, aynı zamanda görsel olarak da etkileyici sunumlar yapabilme yeteneği de öğrencilere sanatsal bir yaklaşımla aktarılır.

Öğrencilerimiz, profesyonel mutfak uygulamalarıyla başlayan uygulamalı eğitim süreciyle temel mutfak tekniklerini öğrenirken, Türk mutfağından uluslararası mutfaklara kadar geniş bir yelpazede deneyim kazanıyorlar. Ayrıca, pastacılık alanında temel ve ileri düzey uygulamalı eğitimler alıyorlar. Dört yıllık eğitim süreci boyunca, öğrencilere ekmek ve unlu mamuller üretimi, Türk mutfağı tatlıları, İstanbul mutfağı ve meze kültürü gibi konularda uygulamalı eğitimler veriyoruz. Bu uygulamalı dersler, Pendik kampüsümüzdeki Uygulama Mutfaklarımızda gerçekleştiriliyor. Bunun yanı sıra, müfredatımızda yiyecek ve içecek üretimi, gastronomi tarihi ve kültürü, restoran ve mutfak yönetimi, gıda bilimi ve güvenliği, beslenme ve turizm gibi birçok ders bulunmaktadır.

İş İmkanları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları, konaklama tesisleri veya yiyecek ve içecek hizmetleri işletmelerinde yemek veya içeceklerin hazırlanması, saklanması ve servis edilmesi gibi alanlarda görev alırlar. Bu mezunlar, kamu kurumlarında çalışabilecekleri gibi özel sektörde de faaliyet gösterebilirler. Kendi işlerini kurma imkanları da bulunmaktadır; otellerden restoranlara, yiyecek ve içecek işletmelerinden kafelere kadar çeşitli yerlerde çalışabilirler veya kendi işletmelerini yönetebilirler.

Çift Anadal, Yatay ve Dikey Geçiş

Çift anadal programı kapsamında öğrencilerimiz gerekli başarı şartlarını sağladıkları takdirde Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde eğitim görme ve ikinci bir diploma ile mezun olma olanağına sahiptir. 

Yüksek Lisans İmkanları

Öğrencilerin eğitimlerinin son yılında dönemlik staj imkânı sunulur, bu da öğrencilerin deneyim kazanma ve mezunların iş bulma olasılığını artırır. Lisansüstü eğitim ve akademik kariyer hedefleyen öğrencilere de lisans bitirme tezi yazma fırsatı verilir. Mezunlarımız, üniversitemizin Gastronomi ve Mutfak Sanatları yüksek lisans programında tezli veya tezsiz olarak eğitimlerine devam etme imkanına sahiptirler. Bu program, mezunlarımızın akademik ve profesyonel kariyerlerinde daha ileri seviyede uzmanlık kazanmalarına olanak tanır ve onları sektördeki gelişmelerden haberdar olmalarını sağlar.

Akreditasyon

Bölümümüzün akreditasyon çalışmaları devam etmektedir. Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünün de arasında bulunduğu turizm eğitim programlarının akreditasyonu konusunda yetkilendirilmiş akreditasyon kuruluşu olan TURAK’a başvuru yapılmıştır.

Erasmus+ Program İmkanları

  • University of Agribusiness and Rural Development (Bulgaristan) Erasmus
  • Universita degli Studi di Scienza Gastronomiche (İtalya) Erasmus
  • St. Ignatius Loyola College (Litvanya) Erasmus
  • Visoka Strukovna Skola ICEPS (Sırbistan) Erasmus
  • Politeknik Internasional Bali (Endonezya) İkili İş Birliği Mutabakatı (MoU)

İngilizce Hazırlık

Mezunlarımızın yabancı dil bilgisi yönüyle bir yönetici şefte aranan şartları sağlayabilmesi adına B2 seviyesine kadar İngilizce ve A2 seviyesine kadar da ikinci bir yabancı dil eğitimini müfredatımız kapsamında sağlamaktayız.

Öğrenci Kulüpleri

  • İGÜN Gastronomi Kulübü

(*) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 31, 40/A ve 40/D. maddeleri uyarınca ders saat ücretli öğretim elemanı olarak görevlendirilmiştir.

Listelenen ücretler peşin ücrettir. Ücretlere KDV dahildir.. Taksitli ücretler ve tercih indirimleri için ücret hesaplama sayfasını kullanabilirsiniz.
Program Ücret [*] Tercih İndirimli [?] Kontenjan Taban Puan Başarı Sıralaması Kılavuz Kodu Bakınız
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  50% İndirimli 225.000 ₺ * 180.000 ₺ 42 - - 201790278 YÖK Logo 18, 21, 64, 99
  100% Burslu Ücretsiz - 9 370.42491 60.631 201790271 YÖK Logo 18, 21, 64, 99
  • *Fiyatlarımıza KDV dahildir.
1. Yıl - Güz Dönemi Ders Planı
Ders Kodu Ders T+U Kredi AKTS
ATA101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I 2+0 2 2
GST101 Gastronomiye Giriş 3+0 3 6
GST107 Yiyecek Tarihi ve Kültürü 2+0 2 6
GST111 Beslenme 2+0 2 6
İNG103 İngiilizce I 8+0 8 8
TUR101 Türk Dili I 2+0 2 2
1. Yıl - Bahar Dönemi Ders Planı
Ders Kodu Ders T+U Kredi AKTS
ATA102 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II 2+0 2 2
GST102 Mutfak Matematiği ve Terminolojisi 2+0 2 6
GST106 Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu 2+0 2 6
GST108 Gıda Bilimi ve Teknolojisi 3+0 3 6
İNG104 İngilizce II 8+0 8 8
TUR102 Türk Dili II 2+0 2 2
2. Yıl - Güz Dönemi Ders Planı
Ders Kodu Ders T+U Kredi AKTS
GST207 Profesyonel Mutfak Uygulamaları I 1+3 3 7
GST209 Yiyecek İçecek Yönetimi 3+0 3 5
GST217 Mutfak Tasarımı ve Yönetimi 3+0 3 5
GST219 Gıda Tedarik Zinciri Yönetimi 3+0 3 5
İNG201 İngilizce III 8+0 8 8
2. Yıl - Bahar Dönemi Ders Planı
Ders Kodu Ders T+U Kredi AKTS
GST208 Profesyonel Mutfak Uygulamaları II 1+3 3 6
GST210 İçki Kültürü 2+0 2 5
GST214 Restoran Tasarımı ve Yönetimi 2+0 2 5
GST218 Ekmek ve Unlu Mamüller 1+3 3 6
İNG202 İngilizce IV 8+0 8 8
3. Yıl - Güz Dönemi Ders Planı
Ders Kodu Ders T+U Kredi AKTS
GST307 Pazarlama 2+0 2 5
GST321 Uluslararası Mutfaklar I 1+3 3 5
GST325 Mesleki İngilizce I 4+0 4 4
GST327 Zeytin ve Zeytinyağı 3+0 3 4
GST329 Pastacılık 1+3 3 6
GST331 İş Sağlığı ve Güvenliği 3+0 3 6
GST335 Türk Mutfak Kültürü 3+0 3 6
GST337 Türk Mutfağında Tatlılar 1+3 3 6
GST339 Şarap Bilimi 2+0 2 6
GST341 Et ve Süt Ürünleri Teknolojisi 3+0 3 6
GST421 Beslenmede Özel Gereksinimler 3+0 3 6
GST423 Sunum ve Servis Teknikleri 3+0 3 6
GST425 Gıda ve Sürdürülebilirlik 3+0 3 6
GST429 Gastronomi ve Sanat 3+0 3 6
ÜNİ081 İnsan Kaynakları Yönetimi 3+0 3 6
YDL301 2.Yabancı Dil 6+0 6 6
5.YY BÖLSEÇ Bölüm Seçmelisi I 3+0 3 6
5.YY DİSİPSEÇ Disiplinlerarası Seçmeli Ders 3+0 3 4
3. Yıl - Bahar Dönemi Ders Planı
Ders Kodu Ders T+U Kredi AKTS
GST302 Uluslararası Mutfaklar II 1+3 3 4
GST310 Menü Planlama 3+0 3 3
GST324 Türk Mutfağı I 1+3 3 4
GST326 Mesleki İngilizce 4+0 4 4
GST328 Gastronomide Yeni Eğilimler 3+0 3 6
GST330 Duyusal Analiz 3+0 3 4
GST332 Fermantasyon Teknikleri 3+0 3 4
GST334 İstanbul Mutfağı ve Meze Kültürü 1+3 3 6
GST336 Gastronomi ve Turizm 3+0 3 6
GST338 Staj II 3+0 3 6
GST340 Staj I 3+0 3 6
GST410 İkram ve Etkinlik Yönetimi 3+0 3 6
GST420 İnsan Kaynakları Yönetimi 3+0 3 6
GST422 Yemek Fotoğrafçılığı ve Stilistliği 3+0 3 6
GST424 Gastronomide Alan Araştırmaları 3+0 3 6
GST426 Baharat Kültürü 3+0 3 6
GST428 Sağlıklı Beslenme 3+0 3 6
YDL302 2. Yabancı Dil 6+0 6 5
6.YY BÖLSEÇ Bölüm Seçmelisi II 3+0 3 6
6.YY DİSİPSEÇ Disiplinlerarası Seçmeli Ders II 3+0 3 4
4. Yıl - Güz Dönemi Ders Planı
Ders Kodu Ders T+U Kredi AKTS
GST405 Gıda Mevzuatı 2+0 2 6
GST407 Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü 3+0 3 6
GST419 Türk Mutfağı II 1+3 3 6
GST427 İleri Pastacılık Teknikleri 1+3 3 6
ÜNİ082 Öğrenmeyi Öğrenme 3+0 3 6
7.YY BÖLSEÇ1 Bölüm Seçmelisi 3+0 3 6
7.YY BÖLSEÇ2 Bölüm Seçmelisi 2+0 2 6
7.YY BÖLSEÇ3 Bölüm Seçmelisi 2+0 2 6
4. Yıl - Bahar Dönemi Ders Planı
Ders Kodu Ders T+U Kredi AKTS
GST408 Staj/Bitirme Projesi 3+0 3 6
GST432 Ders Dışı Etkinlik 0+0 0 10
GST434 Gastronomi ve Medya 2+0 2 6
ÜNİ080 Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon 3+0 3 6
8.YY BÖLSEÇ1 Bölüm Seçmeli 2+0 2 6
8.YY BÖLSEÇ2 Bölüm Seçmeli 2+0 2 6
8.YY BÖLSEÇ3 Bölüm Seçmeli 2+0 2 6
8.YY SERBESTSEÇ Serbest Seçmeli 3+0 3 6

Uygulamalı EĞİTİM Veren Uluslararası ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ