Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, insanların beslenme deneyimini daha keyifli ve sağlıklı hale getirmeyi amaçlayan, bu hedefi gıda güvenliği kurallarına uyarak sistematik bir yaklaşımla gerçekleştiren uzmanlar yetiştirmektedir. Bu bölüm mezunları, yiyecek ve içecek üretiminin detaylarını öğrenirken aynı zamanda yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteren yöneticilerin gereksinim duyduğu teorik ve pratik eğitimleri alırlar. Eğitim sürecinde, sadece lezzet odaklı değil, aynı zamanda görsel olarak da etkileyici sunumlar yapabilme yeteneği de öğrencilere sanatsal bir yaklaşımla aktarılır.
Öğrencilerimiz, profesyonel mutfak uygulamalarıyla başlayan uygulamalı eğitim süreciyle temel mutfak tekniklerini öğrenirken, Türk mutfağından uluslararası mutfaklara kadar geniş bir yelpazede deneyim kazanıyorlar. Ayrıca, pastacılık alanında temel ve ileri düzey uygulamalı eğitimler alıyorlar. Dört yıllık eğitim süreci boyunca, öğrencilere ekmek ve unlu mamuller üretimi, Türk mutfağı tatlıları, İstanbul mutfağı ve meze kültürü gibi konularda uygulamalı eğitimler veriyoruz. Bu uygulamalı dersler, Pendik kampüsümüzdeki Uygulama Mutfaklarımızda gerçekleştiriliyor. Bunun yanı sıra, müfredatımızda yiyecek ve içecek üretimi, gastronomi tarihi ve kültürü, restoran ve mutfak yönetimi, gıda bilimi ve güvenliği, beslenme ve turizm gibi birçok ders bulunmaktadır.
İş İmkanları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları, konaklama tesisleri veya yiyecek ve içecek hizmetleri işletmelerinde yemek veya içeceklerin hazırlanması, saklanması ve servis edilmesi gibi alanlarda görev alırlar. Bu mezunlar, kamu kurumlarında çalışabilecekleri gibi özel sektörde de faaliyet gösterebilirler. Kendi işlerini kurma imkanları da bulunmaktadır; otellerden restoranlara, yiyecek ve içecek işletmelerinden kafelere kadar çeşitli yerlerde çalışabilirler veya kendi işletmelerini yönetebilirler.
Çift Anadal, Yatay ve Dikey Geçiş
Çift anadal programı kapsamında öğrencilerimiz gerekli başarı şartlarını sağladıkları takdirde Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde eğitim görme ve ikinci bir diploma ile mezun olma olanağına sahiptir.
Yüksek Lisans İmkanları
Öğrencilerin eğitimlerinin son yılında dönemlik staj imkânı sunulur, bu da öğrencilerin deneyim kazanma ve mezunların iş bulma olasılığını artırır. Lisansüstü eğitim ve akademik kariyer hedefleyen öğrencilere de lisans bitirme tezi yazma fırsatı verilir. Mezunlarımız, üniversitemizin Gastronomi ve Mutfak Sanatları yüksek lisans programında tezli veya tezsiz olarak eğitimlerine devam etme imkanına sahiptirler. Bu program, mezunlarımızın akademik ve profesyonel kariyerlerinde daha ileri seviyede uzmanlık kazanmalarına olanak tanır ve onları sektördeki gelişmelerden haberdar olmalarını sağlar.
TURAK Akreditasyonu
|
İstanbul Gedik Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, TURAK (Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu) tarafından akredite edilmiştir. TURAK, turizm ve gastronomi alanlarındaki lisans programlarının kalite güvence sistemini değerlendiren ulusal bir kuruluştur. |
Erasmus+ Program İmkanları
- University of Agribusiness and Rural Development (Bulgaristan) Erasmus
- Universita degli Studi di Scienza Gastronomiche (İtalya) Erasmus
- St. Ignatius Loyola College (Litvanya) Erasmus
- Visoka Strukovna Skola ICEPS (Sırbistan) Erasmus
- Politeknik Internasional Bali (Endonezya) İkili İş Birliği Mutabakatı (MoU)
İngilizce Hazırlık
Mezunlarımızın yabancı dil bilgisi yönüyle bir yönetici şefte aranan şartları sağlayabilmesi adına B2 seviyesine kadar İngilizce ve A2 seviyesine kadar da ikinci bir yabancı dil eğitimini müfredatımız kapsamında sağlamaktayız.
Öğrenci Kulüpleri
1. Yıl
- Güz Dönemi
Ders Planı
Ders Kodu |
Ders |
T+U |
Kredi |
AKTS |
ATA101
|
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I |
2+0 |
2 |
2 |
GST101
|
Gastronomiye Giriş |
3+0 |
3 |
6 |
GST107
|
Yiyecek Tarihi ve Kültürü |
2+0 |
2 |
6 |
GST111
|
Beslenme |
2+0 |
2 |
6 |
İNG103
|
İngiilizce I |
8+0 |
8 |
8 |
TUR101
|
Türk Dili I |
2+0 |
2 |
2 |
1. Yıl
- Bahar Dönemi
Ders Planı
Ders Kodu |
Ders |
T+U |
Kredi |
AKTS |
ATA102
|
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II |
2+0 |
2 |
2 |
GST102
|
Mutfak Matematiği ve Terminolojisi |
2+0 |
2 |
6 |
GST106
|
Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu |
2+0 |
2 |
6 |
GST108
|
Gıda Bilimi ve Teknolojisi |
3+0 |
3 |
6 |
İNG104
|
İngilizce II |
8+0 |
8 |
8 |
TUR102
|
Türk Dili II |
2+0 |
2 |
2 |
2. Yıl
- Güz Dönemi
Ders Planı
Ders Kodu |
Ders |
T+U |
Kredi |
AKTS |
GST207
|
Profesyonel Mutfak Uygulamaları I |
1+3 |
3 |
7 |
GST209
|
Yiyecek İçecek Yönetimi |
3+0 |
3 |
5 |
GST217
|
Mutfak Tasarımı ve Yönetimi |
3+0 |
3 |
5 |
GST219
|
Gıda Tedarik Zinciri Yönetimi |
3+0 |
3 |
5 |
İNG201
|
İngilizce III |
8+0 |
8 |
8 |
2. Yıl
- Bahar Dönemi
Ders Planı
Ders Kodu |
Ders |
T+U |
Kredi |
AKTS |
GST208
|
Profesyonel Mutfak Uygulamaları II |
1+3 |
3 |
6 |
GST210
|
İçki Kültürü |
2+0 |
2 |
5 |
GST214
|
Restoran Tasarımı ve Yönetimi |
2+0 |
2 |
5 |
GST218
|
Ekmek ve Unlu Mamüller |
1+3 |
3 |
6 |
İNG202
|
İngilizce IV |
8+0 |
8 |
8 |
3. Yıl
- Güz Dönemi
Ders Planı
Ders Kodu |
Ders |
T+U |
Kredi |
AKTS |
GST307
|
Pazarlama |
2+0 |
2 |
5 |
GST321
|
Uluslararası Mutfaklar I |
1+3 |
3 |
5 |
GST325
|
Mesleki İngilizce I |
4+0 |
4 |
4 |
GST327
|
Zeytin ve Zeytinyağı |
3+0 |
3 |
4 |
GST329
|
Pastacılık |
1+3 |
3 |
6 |
GST331
|
İş Sağlığı ve Güvenliği |
3+0 |
3 |
6 |
GST335
|
Türk Mutfak Kültürü |
3+0 |
3 |
6 |
GST337
|
Türk Mutfağında Tatlılar |
1+3 |
3 |
6 |
GST339
|
Şarap Bilimi |
2+0 |
2 |
6 |
GST341
|
Et ve Süt Ürünleri Teknolojisi |
3+0 |
3 |
6 |
GST421
|
Beslenmede Özel Gereksinimler |
3+0 |
3 |
6 |
GST423
|
Sunum ve Servis Teknikleri |
3+0 |
3 |
6 |
GST425
|
Gıda ve Sürdürülebilirlik |
3+0 |
3 |
6 |
GST429
|
Gastronomi ve Sanat |
3+0 |
3 |
6 |
ÜNİ081
|
İnsan Kaynakları Yönetimi |
3+0 |
3 |
6 |
YDL301
|
2.Yabancı Dil |
6+0 |
6 |
6 |
5.YY BÖLSEÇ
|
Bölüm Seçmelisi I |
3+0 |
3 |
6 |
5.YY DİSİPSEÇ
|
Disiplinlerarası Seçmeli Ders |
3+0 |
3 |
4 |
3. Yıl
- Bahar Dönemi
Ders Planı
Ders Kodu |
Ders |
T+U |
Kredi |
AKTS |
GST302
|
Uluslararası Mutfaklar II |
1+3 |
3 |
4 |
GST310
|
Menü Planlama |
3+0 |
3 |
3 |
GST324
|
Türk Mutfağı I |
1+3 |
3 |
4 |
GST326
|
Mesleki İngilizce |
4+0 |
4 |
4 |
GST328
|
Gastronomide Yeni Eğilimler |
3+0 |
3 |
6 |
GST330
|
Duyusal Analiz |
3+0 |
3 |
4 |
GST332
|
Fermantasyon Teknikleri |
3+0 |
3 |
4 |
GST334
|
İstanbul Mutfağı ve Meze Kültürü |
1+3 |
3 |
6 |
GST336
|
Gastronomi ve Turizm |
3+0 |
3 |
6 |
GST338
|
Staj II |
3+0 |
3 |
6 |
GST340
|
Staj I |
3+0 |
3 |
6 |
GST410
|
İkram ve Etkinlik Yönetimi |
3+0 |
3 |
6 |
GST420
|
İnsan Kaynakları Yönetimi |
3+0 |
3 |
6 |
GST422
|
Yemek Fotoğrafçılığı ve Stilistliği |
3+0 |
3 |
6 |
GST424
|
Gastronomide Alan Araştırmaları |
3+0 |
3 |
6 |
GST426
|
Baharat Kültürü |
3+0 |
3 |
6 |
GST428
|
Sağlıklı Beslenme |
3+0 |
3 |
6 |
YDL302
|
2. Yabancı Dil |
6+0 |
6 |
5 |
6.YY BÖLSEÇ
|
Bölüm Seçmelisi II |
3+0 |
3 |
6 |
6.YY DİSİPSEÇ
|
Disiplinlerarası Seçmeli Ders II |
3+0 |
3 |
4 |
4. Yıl
- Güz Dönemi
Ders Planı
4. Yıl
- Bahar Dönemi
Ders Planı