Stratejik amaçlarımızdan biri; Üniversitemizi TÜBİTAK’ın Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteler Endeksinde ilk 50 üniversite arasına yükseltmektir. Bu doğrultuda 01.01.2023 - 31.12.2023 tarihleri aralığında Teknoloji Transfer Ofisinin 2022 yılındaki hedeflerimize yönelik olarak tanıtım ve faaliyetlerini sunmak üzere toplantılar düzenlenmiştir.
Bu toplantıların içeriğinde birimimiz hizmetleri arasında yer alan üniversite sanayi işbirliği ofisi, fikri mülkiyet ve sınai hakları ofisi, ulusal ve uluslararası projeler ofisi ve teknopark içerisinde yer alan girişimcilik ofisimizin faaliyetleri tanıtılmıştır.
Ayrıca sanayiye ve topluma yönelik bir üniversite anlayışı benimseyerek yola çıktığımızdan akademisyenlerle, öğrencileri sanayi bölgelerinde birleştirip derslerin birçoğunu Bilişim Vadisi, Teknopark ve organize sanayi bölgelerinde gerçekleştiriyoruz.
Bu sayede üniversitenin ve TTO’nun daha çok yayılmasını ve sanayi ile işbirliği içerisinde projelere daha çok yer verilmesini hedeflemekteyiz.
- Proje Destekleri
Proje Destekleri olarak; çağrıların duyurulması, üniversite bünyesinde bulunan akademisyen ve öğrencilerin ulusal-uluslararası AR-GE projelerine yönelik fikrin geliştirilmesine takiben uygun fonların seçimi, proje başvuru dosyası hazırlama, desteklerle ilgili fon eğitimleri, lisans öğrencilerine kampüs sektörde uygulaması ile Bilişim Vadisi’nde “İnovasyon ve Proje Yazma Teknikleri” başlıklı seçmeli ders verilmesi gibi proje başvuru ve yürütmenin tüm süreçlerine destek vermektedir.
Üniversitemiz TÜBİTAK-BİDEB kapsamında yer alan Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı (2209-A) ve Sanayiye Yönelik Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında 2023 yılı içerisinde (1. Dönem ve 2. Dönem) 263 başvurudan 132 proje başvurumuz desteklenmeye hak kazanarak vakıf üniversiteleri arasında 2. sıraya yükseldik.
- Üniversite Sanayi İş Birliği Ofisi
Üniversite-Sanayi İş Birliği; kamu-sanayi-üniversite arasında bir köprü görevi görmektedir. Bu kapsamda; Kontratlı Proje ve Kamu Fonları (TÜBİTAK-KOSGEB-Bakanlık Fonları) ile yürütülen Ar-Ge ve yenilik projeleri için Akademik Danışmanlık hizmetlerinin idari süreçleri (proje geliştirme, sözleşme yönetimi, mali süreçler vb.) yürütülmektedir.
Akademik danışmanlık hizmetleri ile, sanayinin karşılaştığı sorunlara çözüm getirerek bilimsel, ekonomik ve teknolojik açıdan ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaktayız.
- Fikri Mülkiyet Hakları ve Lisanslama Ofisi
Fikri Mülkiyet Hakları ve Lisanslama; Gerek İstanbul Gedik Üniversitesi bünyesinde gerekse oluşturulan üniversite sanayi iş birlikleri neticesinde üretilen teknolojinin/ürünün fikri sinai mülkiyet haklarının korunması ve ticarileştirme aşamalarında birebir hizmet vermek misyonu benimseyen Fikri Sınai Mülkiyet Hakları birimi; Patent Ön Araştırma Hizmeti, Sözleşme Hukuku Desteği, Fikri Haklar Başvuru Desteği, Fikri Haklar Teşvik ve Destek Fonlarına Ulaşım, Lisanslama ve Ticarileştirme Desteği vermektedir.
- Girişimcilik Merkezi
Üniversitemiz ve Bölgemiz ekosistemi içerisinde yeni ürün ve teknolojilerin ekonomiye kazandırılmasına yönelik, akademisyen, öğrenci ve mezunların ticarileşme potansiyeli olan iş fikirlerinin desteklenmesi, Girişimcilik ve Yenilikçilik kültürünü güçlendirmeyi hedefleyen Girişimcilik ve Kuluçka birimi; Girişimci Adaylarına Modelleme ve Geliştirme, Süreçlerinde Mentorluk Desteği, Girişimcilere Yatırımcı Desteği Sağlanması, Kamu ve Özel Sektör Fonlarına Yönlendirme, Teknopark İstanbul A.Ş. İşbirliğiyle Kuluçka Desteği, Destek ve hibe programlarına başvuran girişimcilere proje yazım ve hazırlık aşamasında birebir danışmanlık desteği verilmektedir.
Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) olarak, üniversitemizdeki akademisyen ve öğrencilere ulusal ve uluslararası hibe destek programlarına katılımlarını artırmak için bilgilendirme faaliyetleri düzenlemekte ve proje geliştirme süreçlerinde idari destek sunmaktayız. Sunduğumuz hizmetler;
- Destek programlarına yönelik çağrı duyurularını duyurmak.
- Ulusal ve uluslararası destek programlarını tanıtmak için çeşitli faaliyetler düzenlemek.
- Bilgilendirme ve Yönlendirme hizmetleri sunmak, programların kapsamı ve işleyişi hakkında bilgi vermek ve projeleri doğru programlara yönlendirmek.
- İletişim ve Koordinasyon faaliyetleri kapsamında proje ekipleri oluşturmak, sanayicilerle ve diğer akademisyenlerle eşleştirmek, proje destek sağlayan kurumlarla görüşme ve takipleri gerçekleştirmek.
- Yazılmış projeleri gözden geçirme ve revize etme hizmetleri sunmak.
- Proje yürütme sürecindeki desteklerle, projenin destek almaya hak kazandıktan sonraki süreçlerde yardımcı olmak.
- Fikri Sınai Hakların yönetimi ve lisanslama hizmetleri
- Şirketleşme ve girişimcilik hizmetleri
Bu şekilde, üniversite kaynaklarını etkili bir şekilde kullanarak bilimsel ve teknolojik gelişmelere katkıda bulunmayı amaçlıyor ve ülke ekonomisine de ayrıca katkıda bulunmayı hedeflemekteyiz.