Beslenme ve Diyetetik
Sağlık Bilimleri FakültesiBeslenme ve Diyetetik bölümü, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı konularında uzmanlaşmış sağlık profesyonelleri yetiştirmeyi amaçlayan bir lisans programıdır. Bu bölüm, beslenme bilimi, beslenme fizyolojisi, beslenme durumunun değerlendirmesi, diyet tedavisi, toplum beslenmesi ve klinik beslenme gibi alanları kapsar. Öğrenciler, insan vücuduna besin maddelerinin etkilerini, hastalıkların beslenme ile ilişkisini ve sağlıklı beslenme ilkelerini öğrenirler. Ayrıca, beslenme planları hazırlama, bireylerin beslenme ihtiyaçlarını değerlendirme ve farklı yaş grupları ve sağlık durumları için uygun beslenme stratejileri geliştirme becerilerini kazanırlar.
Bölümümüzün amacı, uluslararası eğitim standartları çerçevesinde eğitim ile toplum sağlığının geliştirilmesi, iyileştirilmesi, korunması ve yaşam kalitesinin artırılması için beslenme ve sağlık alanında mesleki ve bilimsel yetkinlik sahibi, yaşam boyu öğrenmeye açık, insan haklarına saygılı, çevreye duyarlı diyetisyenler yetiştirmektir.
İş İmkanları
Öğrencilerimiz mezun olduktan sonra kamu ve özel sektör hastanelerinde, spor kuruluşları ve kulüplerinde, sağlıklı yaşam merkezlerinde, halk sağlığı merkezlerinde, toplu beslenme yapan kuruluşlarda, besin denetim ve beslenme laboratuvarlarında, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında,
beslenme-sağlık ilintili araştırma yapan kurumlarda, beslenme ve diyet danışma merkezlerinde ‘’diyetisyen’’ ünvanıyla görev alabilmektedirler. Bunun yanı sıra diyetisyenler; yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam ederek akademik kariyer yapabilirler.
Çift Anadal, Yatay ve Dikey Geçiş
Öğrencilerimiz; Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Çocuk Gelişimi, Hemşirelik ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümleri ile çift anadal yapabilmektedir. 2024-2025 eğitim-öğretim yılı itibari ile Psikoloji Bölümü ile ÇAP anlaşması yapılması planlanmaktadır.
Yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olan öğrencilerin belirlenen mevzuat çerçevesinde, aynı düzeydeki diğer diploma programlarında öğrenime devam etme hakkı kazanması yatay geçiş olarak ifade edilmektedir.
Beslenme ve Diyetetik Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilecek Ön Lisans Mezuniyet Alanları:
- Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği
- Aşçılık
- Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon
- Et Endüstrisi
- Et ve Ürünleri Teknolojisi
- Kesim ve Et / Kesim ve Et Endüstrisi
- Evde Hasta Bakımı
- Hasta Bakımı
- Yaşlı Bakım Hizmetler
- Yaşlı Bakımı
- Yaşlı Hizmetleri Bakımı
- Gemi Aşçılığı
- İkram Hizmetleri
- Yemek Pişirme Teknikleri
- Yiyecek İçecek İşletmeciliği
- Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi
- Gıda Kalite ve Sağlık Kontrol
- Gıda Teknikerliği
- Gıda Teknolojisi
- Hazır Yemek ve Aşçılık
- Mutfak Yönetimi
- Kültür Balıkçılığı
- Su Ürünleri İşleme Teknolojisi
- Mantarcılık
- Süt ve Ürünleri
- Süt ve Ürünleri Teknoloji
- Un Üretim Teknolojisi
- Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi
- Yağ Endüstrisi
Yüksek Lisans İmkanları
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Lisans Programlarından mezun olan öğrencilerimiz yüksek lisansa başvuru için gerekli olan Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) ve Yabancı Dil Sınav’larından (YDS ve YÖKDİL) gerekli puanları edindikten sonra üniversitelerin yüksek lisans programlarına başvurabilirler.
Akreditasyon
Beslenme ve Diyetetik Bölümü olarak uluslararası akreditasyon programı olan “Accreditation Agency in Health and Social Sciences" programına başvurulmuştur. Değerlendirme aşaması devam etmektedir.
Erasmus+ Program İmkanları
Anlaşmalı olduğumuz okulların listesi aşağıda bulunmaktadır.
- St. Ignatius Loyola College-Litvanya
- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie-Polonya
- University of Life Sciences in Lublin-Polonya
- Wyzsza Szkola Zdrowia w Gdansku-Polonya
- Universitatea Ovidius Din Constanta Romanya Universitatea Constantin Brancusi Targu Jiu-Romanya
İngilizce Hazırlık
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Eğitim dili Türkçedir bu sebeple İngilizce Hazırlık zorunluluğu bulunmamaktadır fakat tercih etmek isteyen öğrencilerimiz için Üniversitemizde İngilizce Hazırlık Programı mevcuttur.
İşletmede Mesleki Eğitim İmkanı
Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencileri 3 yıllık teorik ve pratik bilgilerini yerinde uygulamak amacıyla 4. sınıfta haftada dört gün staja çıkmaktadır. Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencileri, bir yıl boyunca erişkin hastalıkları, çocuk hastalıkları, toplum sağlığı ve toplu beslenme sistemleri konularında staj görmektedir. Stajlar, İl Sağlık Müdürlüğü’nün belirlediği Devlet Hastaneleri ve İlçe Sağlık Merkezlerin ’de uygun kontenjana göre yapılmaktadır. Buna ek olarak öğrencilerimize, Üniversitenin çevresinde yer alan çeşitli özel hastane, klinik, catering ve tıp merkezi gibi yerlerde staj yapma imkanı sunulmaktadır.
Öğrenci Kulüpleri
- Gedik Beslenme ve Diyetetik Kulübü
Prof. Dr. HASAN ERDEM(*)
Dr. Öğr. Üyesi ALİM NURAYDIN(*)
Dr. NEVİN AVHAN(*)
Öğr. Gör. Dr. TUBA AVCILAR(*)
Öğr. Gör. Dr. ZÜLEYHA PESTİL(*)
(*) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 31, 40/A ve 40/D. maddeleri uyarınca ders saat ücretli öğretim elemanı olarak görevlendirilmiştir.
- *Fiyatlarımıza KDV dahildir.
Ders Kodu | Ders | T+U | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|
ATA101 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I | 2+0 | 2 | 2 |
BES111 | Mesleki Oryantasyon | 2+0 | 2 | 2 |
BES113 | Beslenme İlkeleri I | 3+2 | 4 | 5 |
BES115 | Genel Kimya | 2+2 | 3 | 5 |
BES117 | Anatomi I | 2+2 | 3 | 4 |
BES119 | Fizyoloji I | 3+0 | 3 | 4 |
ING101 | İngilizce I | 2+0 | 2 | 2 |
MAT110 | Temel Matematik | 3+0 | 3 | 4 |
TUR101 | Türk Dili I | 2+0 | 2 | 2 |
Ders Kodu | Ders | T+U | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|
ATA102 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II | 2+0 | 2 | 2 |
BES112 | Tıbbi Biyoloji ve Genetik | 3+0 | 3 | 5 |
BES114 | Beslenme İlkeleri II | 3+2 | 4 | 5 |
BES116 | Organik Kimya | 3+0 | 3 | 3 |
BES118 | Anatomi II | 3+0 | 3 | 4 |
BES120 | Fizyoloji II | 3+0 | 3 | 4 |
BES122 | Demografik Yapı ve Sağlık | 2+0 | 2 | 3 |
ING102 | İngilizce II | 2+0 | 2 | 2 |
TUR102 | Türk Dili II | 2+0 | 2 | 2 |
Ders Kodu | Ders | T+U | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|
BES213 | Besin Kimyası ve Analizleri I | 2+2 | 3 | 4 |
BES217 | Toplumda Beslenme Sorunları ve Epidemiyolojisi | 3+0 | 3 | 3 |
BES219 | Genel Mikrobiyoloji | 3+0 | 3 | 3 |
BES221 | Gıda Kontrolü ve Mevzuatı | 2+0 | 2 | 3 |
BES223 | Biyokimya | 3+0 | 3 | 3 |
BES227 | Genel İktisat | 2+0 | 2 | 2 |
BES251 | Özel Gereksinimli Bireylerde Beslenme | 2+0 | 2 | 4 |
BES253 | Fonksiyonel Besinler ve Sağlık | 2+0 | 2 | 4 |
BES255 | Genel Beslenme İlkeleri | 2+0 | 2 | 4 |
BES257 | Dünya Mutfakları | 2+0 | 2 | 4 |
BES259 | Girişimcilik | 2+0 | 2 | 4 |
BES261 | Fitoterapi | 2+0 | 2 | 4 |
CGE273 | Çocuk Edebiyatı ve Medya | 2+0 | 2 | 4 |
CGE277 | Duyu Gelişimi ve Desteklenmesi | 2+0 | 2 | 4 |
FTR257 | Girişimcilik - I | 2+0 | 2 | 4 |
FTR277 | Bilgisayara Giriş | 2+0 | 2 | 4 |
HEM253 | Sağlık Bilişimi | 2+0 | 2 | 4 |
HEM261 | Kritik Düşünme Becerileri | 2+0 | 2 | 4 |
HEM267 | Bilgisayara Giriş | 2+0 | 2 | 4 |
3.YY | Bölüm Seçmeli Ders ( 2 Adet ) | 2+0 | 2 | 4 |
3.YY II | Disiplinlerarası Seçmeli Ders | 2+0 | 2 | 4 |
Ders Kodu | Ders | T+U | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|
BES212 | Beslenme Biyokimyası | 3+0 | 3 | 4 |
BES214 | Besin Kimyası ve Analizleri II | 2+2 | 3 | 4 |
BES216 | Anne ve Çocuk Beslenmesi | 3+2 | 4 | 4 |
BES220 | Gıda Mikrobiyolojisi | 2+0 | 2 | 2 |
BES228 | Mesleki İngilizce | 1+2 | 2 | 2 |
BES230 | Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı | 2+0 | 2 | 2 |
BES252 | Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması | 2+0 | 2 | 4 |
BES254 | Sporcu Beslenmesi | 2+0 | 2 | 4 |
BES256 | Gıda Güvenliği | 2+0 | 2 | 4 |
BES258 | Acil ve Afet Durumlarında Beslenme | 2+0 | 2 | 4 |
BES260 | Sağlık Ekonomisi | 2+0 | 2 | 4 |
BES262 | Bilgisayar | 2+0 | 2 | 4 |
CGE274 | Fiziksel Büyüme ve Motor Gelişim | 2+0 | 2 | 4 |
FTR278 | Psikoloji | 2+0 | 2 | 4 |
HEM210 | Etik ve Sağlık Hukuku | 2+0 | 2 | 4 |
HEM262 | Tamamlayıcı ve Alternatif Tedaviler | 2+0 | 2 | 4 |
4.YY | Bölüm Seçmeli Ders ( 2 Adet ) | 2+0 | 2 | 4 |
4.YY II | Disiplinlerarası Seçmeli Ders | 2+0 | 2 | 4 |
Ders Kodu | Ders | T+U | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|
BES311 | Çocuk Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları I | 2+2 | 3 | 5 |
BES313 | Erişkin Hastalıklarda Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları I | 2+2 | 3 | 5 |
BES319 | Toplu Beslenme Sistemleri I | 2+2 | 3 | 5 |
BES321 | Kanser ve Beslenme | 2+0 | 2 | 3 |
BES353 | Temel Farmakoloji ve İlaç Besin Etkileşimi | 2+0 | 2 | 4 |
BES367 | Sürdürülebilir Beslenme | 2+0 | 2 | 4 |
BES369 | Özel Gruplarda Menü Planlama | 2+0 | 2 | 4 |
BES371 | Besin Duyarlılığı ve Alerjilerinde Beslenme | 2+0 | 2 | 4 |
BES373 | Obezitenin Cerrahi Tedavisi ve Beslenme | 2+0 | 2 | 4 |
CGE371 | Çocuk, Teknoloji ve İnternet Bağımlılığı | 2+0 | 2 | 4 |
FTR381 | Sağlık İletişimi ve Medya | 2+0 | 2 | 4 |
HEM361 | Üreme Sağlığı | 2+0 | 2 | 4 |
HEM363 | Kişilerarası Şiddet ve Yönetimi | 2+0 | 2 | 4 |
HEM365 | Kariyer Geliştirme | 2+0 | 2 | 4 |
HEM367 | Bağımlılıkla Mücadele | 2+0 | 2 | 4 |
ÜNİ081 | İnsan Kaynakları Yönetimi | 3+0 | 3 | 6 |
5.YY | Bölüm Seçmeli Ders ( 2 Adet ) | 2+0 | 2 | 4 |
5.YY II | Disiplinlerarası Seçmeli Ders | 2+0 | 2 | 4 |
Ders Kodu | Ders | T+U | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|
BES312 | Çocuk Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları II | 2+2 | 3 | 5 |
BES314 | Erişkin Hastalıklarda Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları II | 2+2 | 3 | 5 |
BES316 | Toplu Beslenme Sistemleri II | 2+2 | 3 | 5 |
BES320 | Araştırma Yöntemleri ve Biyoistatistik | 2+2 | 3 | 3 |
BES368 | Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu | 2+0 | 2 | 4 |
BES370 | Enteral ve Parenteral Beslenme | 2+0 | 2 | 4 |
BES372 | Halk Sağlığı | 2+0 | 2 | 4 |
BES374 | Yeme Bozukluklarında Beslenme | 2+0 | 2 | 4 |
BES376 | Mikrobiyota ve Beslenme | 2+0 | 2 | 4 |
BES378 | Hastalıkların Önlenmesinde Beslenme | 2+0 | 2 | 4 |
CGE370 | Oyun Terapisi | 2+0 | 2 | 4 |
CGE372 | Yaratıcı Drama | 2+0 | 2 | 4 |
FTR274 | İlk ve Acil Yardım | 2+2 | 3 | 4 |
FTR356 | Girişimcilik II | 2+0 | 2 | 4 |
HEM378 | Bebek ve Çocuk İzlemi | 2+0 | 2 | 4 |
6.YY | Bölüm Seçmeli Ders ( 2 Adet ) | 2+0 | 2 | 4 |
6.YY II | Disiplinlerarası Seçmeli Ders | 2+0 | 2 | 4 |
Ders Kodu | Ders | T+U | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|
BES417 | Mezuniyet Tezi I | 1+2 | 2 | 3 |
BES419 | Klinik Uygulaması I | 0+14 | 7 | 9 |
BES421 | Seminer Hazırlama | 1+0 | 1 | 3 |
BES423 | Klinik Uygulaması II | 0+14 | 7 | 9 |
BES425 | Kariyer Geliştirme I | 3+0 | 3 | 6 |
SBF451 | İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) | 3+0 | 3 | 6 |
SBF453 | İŞARET DİLİ | 3+0 | 3 | 6 |
ÜNİ002 | Dans | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ036 | Etik ve İnsan İlişkileri | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ039 | Bilgisayar Programlamaya Giriş | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ040 | Bina, Bitki ve Çevre İlişkileri | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ041 | Dünya Dinamikleri ve Karar Sistemleri | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ042 | Kişisel Gelişim | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ043 | Kodlama Eğitimi | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ044 | Kurum Kimlikleri ve Mekanlarda Görsellik | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ045 | Mitoloji | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ046 | Modlaj | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ047 | Müzik Kültürü ve Uygulamaları | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ048 | Nanobilim ve Nanoteknolojilerin Sosyoekonomik Sistemlere Etkileri | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ049 | Osmanlı Kentleri | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ050 | Osmanlı Türkçesi | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ051 | Proje Yazma, Yürütme ve Raporlama | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ052 | Renk Bilgisi | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ053 | Risk Yönetimi ve Büyüme Stratejileri | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ054 | Sağlıklı Beslenme | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ055 | Savaş Sanatı ve Okçuluk Uygulamaları | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ056 | Sürdürülebilir Çevre Eğitimi | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ057 | Sürdürülebilir Tasarıma Giriş | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ058 | Tasarım ve Teknoloji | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ059 | Teknoloji ve İnovasyon Yönetimi | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ060 | Toplumsal Cinsiyet Eşitliği | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ061 | Proje Geliştirme ve İnovasyon | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ062 | Teknik Tekstiller | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ063 | Moda Akımları | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ064 | Akademik Türkçe | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ065 | Yeni Medya ve İletişimi | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ066 | Robotik Kodlama | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ067 | Dijital Dönüşüm ve İnovasyon | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ068 | Müziğin Resmi | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ069 | Gönüllülük Çalışmaları | 2+0 | 2 | 3 |
ÜNİ070 | Müzik Kültürü ve Uygulamaları | 3+0 | 3 | 6 |
ÜNİ071 | Yaşamın Müziği | 3+0 | 3 | 6 |
ÜNİ082 | Öğrenmeyi Öğrenme | 3+0 | 3 | 6 |
7.YY | Üniversite Seçmeli Ders | 3+0 | 3 | 6 |
Ders Kodu | Ders | T+U | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|
BES420 | Klinik Uygulaması III | 0+14 | 7 | 9 |
BES422 | Klinik Uygulaması IV | 0+1 | 7 | 9 |
BES424 | Seminer Sunma | 0+2 | 1 | 3 |
BES426 | Mezuniyet Tezi II | 1+2 | 2 | 3 |
BES428 | Kariyer Geliştirme II | 3+0 | 3 | 6 |
SBF452 | Çevre Sağlığı (İSG) | 3+0 | 3 | 6 |
ÜNİ072 | OSTİM-Ekonomi Politikaları | 3+0 | 3 | 6 |
ÜNİ073 | Politik Ekonomi | 3+0 | 3 | 6 |
ÜNİ074 | Patent | 3+0 | 3 | 6 |
ÜNİ075 | Enerji Ekonomisi | 3+0 | 3 | 6 |
ÜNİ076 | Gönüllülük Çalışmaları | 3+0 | 3 | 6 |
ÜNİ077 | Dünyadan Notlar | 3+0 | 3 | 6 |
ÜNİ078 | Diksiyon | 3+0 | 3 | 6 |
ÜNİ079 | Startup Finance | 3+0 | 3 | 6 |
ÜNİ080 | Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon | 3+0 | 3 | 6 |
ÜNİ083 | Etkin Yönetim ve Liderlik | 3+0 | 3 | 6 |
ÜNİ084 | Dünya Siyasetinde Çin | 3+0 | 3 | 6 |
ÜNİ085 | Lider Yöneticilik | 3+0 | 3 | 6 |
ÜNİ086 | Tıbbi Terninoloji | 3+0 | 3 | 6 |
ÜNİ087 | Temel Sağlık Ve Hastalık Bilgisi | 3+0 | 3 | 6 |
ÜNİ088 | Standardizasyon ve Uygunluk Değerlendirme | 3+0 | 3 | 6 |
8.YY | Üniversite Seçmeli Ders ( 1 Adet ) | 3+0 | 3 | 6 |