Nanoteknoloji Mühendisliği

Mühendislik Fakültesi
Sayısal 4 Yıllık

Nanoteknoloji Mühendisliği günümüzde ihtiyaç duyulan yeni teknolojilere uygun nitelikte ileri malzemelerin tasarlanmasını, geliştirilmesini ve üretimini amaçlayan bir disiplinlerarası bilim ve mühendislik dalıdır. Teknolojinin gelişmesi ve her geçen gün yeni malzemelere ihtiyacın artması Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünün dünyada çeşitli üniversitelerde tercih edilen bölümlerden biri olmasını sağlamıştır. 12. Kalkınma Planı’nda da yer verildiği üzere ülkemizde yerli ve milli olmak üzere yüksek teknolojiye dayalı daha hızlı, esnek ve yenilikçi üretim yapabilen ve bunun yanında teknolojik gelişmeleri üretim süreçleriyle bütünleştiren mühendislere gereksinim söz konusudur. Bu süreçte nanoteknolojinin kullanıldığı Kimya, İlaç-Tıbbi Cihaz, Makine-Elektrikli Teçhizat, Otomotiv ve Elektronik gibi 12. Kalkınma Planı’nda belirlenen öncelikli sektörlerde teknoloji, yenilik, ürün kalitesi ve verimlilik artışının sağlanması bu sektörler için yetiştirilecek nitelikli Nanoteknoloji mühendisleri ile mümkündür. Bölümün hem temel bilim hem de mühendislik alanında eğitim-öğretim vermesi çeşitli sektörlerde istihdam edilecek alanında uzman mühendislerin yetişmesine olanak sağlayacaktır.

Program ile öncelikli sektörlerde mevcut işgücünün niteliği artırılacak ve ayrıca program kapsamında düşünülen İşletmede Mesleki Eğitim ile bu sektörlerde çalışabilir nitelikte insan kaynağı yetiştirilmesine öncelik verilecektir.  Üniversitemizin misyonlarından olan Uluslararasılaşma kapsamında dünya üniversiteleri ile ortak mühendislik alanında staj, proje ve işbirlikleri gerçekleştirilecektir.

Ülkemizin ve dünyanın ihtiyaç duyduğu katma değeri yüksek ve çevre dostu yeni ürünlerin üretilmesini, tasarlanmasını ve üretilmesini sağlayan Nanoteknoloji Mühendisliği ileri teknolojiyi akademik eğitim ile birleştiren 21. yüzyılın en önemli bölümlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Disiplinlerarası bir bilim ve mühendislik dalı olmasından dolayı Nanoteknoloji Mühendislerinin iş olanakları oldukça geniştir. Program, mezunlara gerek yurt içi gerekse yurt dışında yer alan çeşitli endüstri dallarında birçok iş imkanı sağlamaktadır. Bölüm mezunlarının çalışabilecekleri iş alanları havacılık ve savunma, biyoteknoloji, enerji, biyomedikal malzeme sanayi, elektrik-elektronik malzeme üretimi, polimer sanayi, yarı-iletken sanayi, ilaç, kozmetik, boya vb. sektörlerde üretim ve geliştirme alanları olarak gösterilebilir.

İş İmkanları

Nanoteknoloji Mühendisliği bölümü mezunları,

  • Havacılık ve savunma sanayi
  • Otomotiv sanayi
  • Beyaz eşya sanayi
  • Polimer sanayi
  • Cam, seramik ve refrakter sanayi
  • Üretim metalurjisi ve demirdışı metal üretimi sanayisi
  • Enerji sektörü
  • Sağlık sektörü
  • İlaç, kozmetik ve boya sektörü
  • Kimya sektörü

gibi bir çok alanda istihdam edilebilirler. Ayrıca araştırma-geliştirme merkezlerinde, kamu ve özel sektörde Ar-Ge mühendisi, Kalite-Kontrol Mühendisi, Satış Mühendisi pozisyonlarında görev alabilirler. Ayrıca hem ülkemizde hem de yurt dışında birçok üniversitede araştırmacı veya akademisyen olarak çalışma imkanına sahip olabileceklerdir.

Günümüzde, yeni teknolojilere olan talebin artmasına bağlı olarak bu teknolojilere uygun nitelikte malzemelerin tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesi için yetkin mühendislere savunma endüstrisinden sağlık sektörüne, havacılık, otomotiv, beyaz eşya, kimya, plastik, elektronik ve tüm malzeme üretim sanayiine kadar ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemiz ve dünya daki üretime bağlı faaliyet gösteren sektörlerin ortak alanları malzeme teknolojileridir. Dolayısı ile bu bölümün, disiplinlerarası bir eğitim sunması nedeniyle Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünün ülkemizde iş olanakları oldukça geniş bir alana yayılmaktadır.

Çift Anadal, Yatay ve Dikey Geçiş

Nanoteknoloji Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği bölümleri ile Çift Anadal – Yandal yapma olanağına sahiptir.

Yüksek Lisans İmkanları

Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümünden mezun olan öğrenciler Yüksek Lisans çalışmaları diğer Mühendislik ve temel bilim alanlarında sürdürebilirler.

Denklik

29 Avrupa ülkesinin imzalarıyla başlatılan Bologna süreci, ilerleyen yıllarda ülkemizin de içinde bulunduğu bir grup ülkenin katılımıyla günümüzdeki halini almıştır. Bu ülkelerde verilen eğitim Mavi Diploma ile belgelendirilir. Mavi Diploma sayesinde verilen eğitimin denkliği diğer ülkeler tarafından kabul edilmektedir.

İngilizce Hazırlık

İngilizce hazırlık sınıfı bulunmamaktadır.

İşletmede Mesleki Eğitim

Öğrenci bölüm müfredatında bölüm seçmeli ders olarak seçtiği taktirde İşletmede Mesleki Eğitim 8. Yarıyılda Üniversitenin Protokol yaptığı iş yerlerinde alabilir.

 

Listelenen ücretler peşin ücrettir. Ücretlere KDV dahildir.. Taksitli ücretler ve tercih indirimleri için ücret hesaplama sayfasını kullanabilirsiniz.
Program Ücret [*] Tercih İndirimli [?] Kontenjan Taban Puan Başarı Sıralaması Kılavuz Kodu Bakınız
Nanoteknoloji Mühendisliği
  50% İndirimli 212.500 ₺ * 170.000 ₺ 25 - - - 18, 21, 64, 99, 144
  100% Burslu Ücretsiz - 0 - - - 18, 21, 64, 99, 144
  • *Fiyatlarımıza KDV dahildir.

Uygulamalı EĞİTİM Veren Uluslararası ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ