
“Başarılı bir öğrenci nasıl olunur?’” “Başarılı Öğrencilerin Günlük Rutinleri Nelerdir?” sorusu, özellikle sınav dönemlerinde ve sınav öncesinde öğrencilerin en çok merak ettiği konulardan biri olmuştur. Literatürde yapılan çalışmalar ise başarılı öğrenci olmanın sırrını, eğitim hayatında daha iyi bir performans hedeflemenin anahtarını araştırmış ve birçok önemli sonuca ulaşmıştır.
Peki başarıyı yakalamanın sırrı nedir? Verimli ders çalışma ve odaklanma teknikleri nelerdir ? Gelin tüm bu soruların yanıtlarını birlikte inceleyelim.
Ders Planlama Yöntemi
Başarılı öğrenci olmanın ve verimli ders çalışmanın nasıl gerçekleşeceğine dair yapılan pek çok araştırmanın ortak noktası olarak “planlama” eylemi öne çıkmaktadır.
Öyle ki 2002’de yapılan Barry J. Zimmerman’ın araştırmasına göre öz-düzenleme, öğrencilerin öğrenme süreçlerini planlama, izleme ve değerlendirme yetenekleri açısından en başta gelen gerekliliklerden biri olarak öne çıkmıştır.
Bu araştırmaya göre başarılı öğrenciler, öğrenme sürecinde hedeflerini belirler, buna yönelik stratejiler geliştirir ve kendi performanslarını değerlendirir ve bir program dahilinde hareket eder.
Verimli Çalışma İçin Eylemi Sürece Dönüştür!
Çalışma eylemi için plan hazırlandığında önemli olan bu planı öğrencilerin hayatlarının bir parçası haline getirmesidir. Bu yüzden verimli ders çalışmak için bu eylemi bir süreç olarak görmek çok önemlidir.
Bu sayede başlangıcı ve sonucu olan bir süreç programı öğrencilerin ders çalışma motivasyonlarını artırır ve başarıyı peşinden getirir.
Bu çalışma disiplinini bir sürece dönüştüren öğrenciler arasında yapılan çalışmalarda öğrenme eylemini etkin bir şekilde yönetebilenlerin akademik başarılarında belirgin bir artış gözlemlenmiştir.
Aynı şekilde 2016’da yapılan daha güncel bir çalışmada ise öğrencilerin çalışma alışkanlıklarının eğitim başarı üzerindeki etkileri incelenmiş ve şu anahtar noktalara ulaşılmıştır.
- Etkili çalışma alışkanlıkları, öğrencilerin ders çalışma performanslarını olumlu yönde etkilemektedir.
- Düzenli çalışma saatleri, not alma ve tekrar etme gibi odaklanma teknikleri başarıyı artırmaktadır.
- Öğrencilerin kendi öğrenme süreçlerini kendilerinin değerlendirmeleri ve geliştirmeleri önemlidir.
Verimli Ders Çalışma ve Odaklanma Teknikleri
Ancak etkili ders çalışma alışkanlıkları, odaklanma teknikleri sayesinde verimli bir öğrenme süreci gerçekleşmektedir. Verimli ders çalışma başarıya ulaşmada en belirleyici bir faktör olarak öne çıkmaktadır.
Sadece uzun saatler çalışmak, konu bitirme paniğine girmek sınavları kazanmak ya da başarılı olmak için yeterli değildir; aksine ders çalışma motivasyonunuz için zaman ve stres yönetimi, süreci planlı, stratejik ve verimli bir şekilde yönetebilmek size başarının kapılarını aralayacaktır.
Peki verimli ders çalışma teknikleri nelerdir, odaklanma nasıl gerçekleştirilir, odaklanma teknikleri nelerdir ve çalışılan derslerden maksimum verim nasıl alınır? İşte sizin için derlediğimiz verimli ders çalışmaya dair 10 temel ipucu:
1) Hedef Belirleme ve Planlama
- Başarılı öğrenciler, öğrenme sürecinde hedeflerini belirler, strateji geliştirir ve çalışmanın sonunda öz performanslarını değerlendirir. Hayatınızın amacını, hedefini belirleyin ve her adımınızı bu eyleme göre planlayın.
- Bir vizyon edinin ve her eyleminizin bu vizyonla uyumlu olmasına özen gösterin.
2) Önceliklerini belirle! Ders Çalışma Motivasyonu Edin
- Günlük ders görevlerinin arasında en önemli olanları önceliklendir, sırala ve harekete geç!
- Günlük ve haftalık planlar yaparak en önemli görevleri ilk sıraya alın. Zamanınızı, en değerli ve stratejik işlere ayırarak verimliliğini artırın.
3) Zamanı Etkili Kullanma
- Etkili çalışma alışkanlıkları başarıyı önemli ölçüde artırır. Erken kalmak ve bu planı bitirilecek bir iş gibi zaman akışında düzenlemek ders çalışma veriminizi arttırabilir.
- Programlı çalışmak motivasyonunuzu ve kontrol hissinizi geliştirir.
4) Not Tutma Teknikleri ve Düzenli Tekrar
- Not alarak bilgileri daha iyi öğrenebilir ve kalıcı hale getirebilirsiniz. Kendinize uygun not tutma teknikleri geliştirebilirsiniz. Görsel hafızaya yönelik kartlar hazırlayabilirsiniz.
- Düzenli tekrarlar yaparak hafızayı tazeler ve bilgilerinizi taze tutabilirsiniz.
5) Kendini Değerlendirme (Öz-Düzenleme)
- Öğrencilerin kendi çalışma sürecini izlemeleri ve değerlendirmeleri öğrenmeyi pekiştirir. Ara sıra çalıştığınız konulara yapacağınız geri dönüşler ve testler nerelerde eksik olduğunuzu size fark ettirecektir.
- Kendi kendine test yapmak, öğrenilen bilginin hatırlanmasını ve hafızanızı güçlendirir.
- Aralıklı tekrarlar yapmak uzun süreli öğrenmenizi teşvik edecektir.
6) Aktif Öğrenme Teknikleri Kullanma
- Aktif öğrenme teknikleri olarak öğrenilen bilgiyi başkasına anlatmak, örnek çözmek, zihin haritası yapmak derin ve kalıcı bir öğrenmeye yardımcı olabilir.
7) İçsel Motivasyon ve Öğrenmeye Yönelik Tutum
- İçsel motivasyon, öğrenmeyi sürdürmede dışsal faktörlerden daha güçlüdür. Başarısız olduğunuz konularda motivasyonu kaybetmek yerine “nerede eksik olduğumu gördüm” diyerek ders çalışma planınıza bu konuyu eklemek içsel motivasyonunuz için daha faydalı olabilir.
- Öğrenmeye yönelik olumlu tutumlarınız, ders çalışma veriminizi arttırabilir.
8) Fiziksel ve Dijital Ortamın Düzenlenmesi
- Gürültüsüz, dikkat dağıtıcı olmayan bir ortamda çalışmak odaklanmanızı artırabilir.
- Dijital dikkat dağınıklığına karşı önlemler almak verimliliğinizi pekiştirebilir. Ders çalışırken telefondan ve görsel, işitsel ögelerden uzakta olmak odaklanmanızı arttırabilir.
9) Kendini Yenilemeye Zaman Ayır
- Zihinsel, fiziksel, sosyal ve ruhsal olarak kendinizi sürekli geliştirin. Sürekli ders çalışmak bir noktada sizi bunaltacaktır. Çalışma planınıza spor, sanat, sosyal hayata dair rahatlama aktiviteleri eklerseniz beyniniz ve ruhunuz yenilenecektir ve bu bir sonraki ders çalışma planınızda size temiz bir zihin sağlayacaktır.
Kaynaklar
- Bailey, R., & Phillips, G. (2016). The influence of study habits on academic performance. Psychology and Education, 53(3), 1–6.
- Crede, M., & Kuncel, N. R. (2008). Study habits, skills, and attitudes: The third pillar supporting collegiate academic performance. Perspectives on Psychological Science, 3(6), 425–453.
- Dunlosky, J., Rawson, K. A., Marsh, E. J., Nathan, M. J., & Willingham, D. T. (2013). Improving students’ learning with effective learning techniques. Psychological Science in the Public Interest, 14(1), 4–58.
- Junco, R. (2012). The relationship between frequency of Facebook use, participation in Facebook activities, and student engagement. Computers & Education, 58(1), 162–171.
- Pintrich, P. R., & De Groot, E. V. (1990). Motivational and self-regulated learning components of classroom academic performance. Journal of Educational Psychology, 82(1), 33–40.
- Roediger, H. L., & Butler, A. C. (2011). The critical role of retrieval practice in long-term retention. Trends in Cognitive Sciences, 15(1), 20–27.
- Zimmerman, B. J. (2002). Becoming a self-regulated learner: An overview. Theory into Practice, 41(2), 64–70.
