
Son günlerde “Çalışırken ya da bir yükseköğretim kurumunda öğrenciyken aynı zamanda ikinci üniversite okumak mümkün mü?” sorusu pek çok kişi tarafından merak edilen bir konu olmakla beraber bir diğer merak edilen ise bunun sınavsız olup olamayacağıdır. Peki öğrenciyken sınavsız ikinci üniversiteye kaydolmak mümkün müdür? Gelin bu sorunun cevabını birlikte inceleyelim.
Sınavsız ikinci üniversite bir üniversiteden mezunken ya da hali hazırda okuyorken herhangi bir sınava girme şartı olmaksızın Açık Öğretim Programına kayıt yaptırabilme sistemidir. Bu sistemde lisans öğrencileri ya da mezunları hem lisans hem de ön lisans programlarına kayıt yaptırabilmekteyken, ön lisans programı öğrencileri ya da mezunları ise sadece ön lisans programlarına kayıt yaptırabilmektedir.
Neden Sınavsız İkinci Üniversite Araştırılıyor?
2012- 2013 yılında yürürlüğe giren bu hak birçok insan tarafından en çok araştırılan konulardan biri olmuştur. Bunun sebepleri olarak örgün öğretime devam etmek için yeterli zamanın olmaması ve açık öğretim programlarının zamandan bağımsız bu fırsatı sunabilmesi, öğretim görülen mevcut bölüm dışında hayal edilen başka bir bölümü sınavsız okuyabilme imkanının olması, öğrenim görülen bölümden başka bir bölümün kendilerine daha uygun olduğunun düşünülmesi, entelektüel ve bilimsel birikimlerini arttırmak isteme ihtiyacı gösterilebilir.
Sınavsız İkinci Üniversite Okumanın Avantajları ve Dezavantajları nelerdir?
Sınavsız ikinci üniversite okumanın bir çok avantajı ve dezavantajı bulunmaktadır. Avantajlara bakıldığında sınavsız ikinci üniversiteyi okumak birçok kişinin kariyerinde fırsat kapılarını aralayan bir adım, yaşam boyu öğrenme yolculuğuna çıkmak isteyenlerin keyif alabileceği bir tercih olabilir. Özel sektörde kariyer geçmişini güçlendiren bir basamak ya da mevcut pozisyonu güçlendirmeye yarayan bir olanak olarak fayda sağlayabilir. Değişen hayat koşullarından etkilenen kariyer hedeflemelerinde de iş seçme seçeneklerinin artmasına katkı sunabilir. Tam tersi öğrencilerin kariyeriyle alakası olmayan ama ilgi alanı olan bir konu hakkında öğrenme isteğini tatmin eden bir araç olarak değerlendirilebilir.
Her gün derse gitme zorunluluğunun olmaması, verilerin dijital ortamda sunulması, ders çalışma saatini belirleyebilme özgürlüğünün olması, illerden bağımsız olarak istenilen her noktada derslere ve sınavlara katılabilme imkanının varlığı, dijital öğrenim materyallerinin üniversite tarafından sağlanılması, mobil öğrenme platformlarına erişimi gibi olanaklar, ikinci üniversite öğrencilerine atanan hocalara soru sorabilme fırsatı sınavsız ikinci üniversite okumanın avantajları olarak gösterilebilir.
Peki Sınavsız İkinci Üniversite Okumanın Dezavantajları Nelerdir?
Sınavsız ikinci üniversite okumak mali açıdan bilgisayar temini, öğrenim harcı gibi konular yüzünden ikinci bir yük olarak zorlayıcı olabilmektedir. İki ayrı alanda çalışmak dikkati bölebilmekte ve tek bir bölümde derin uzmanlık yapma planını zorlaştırabilir. Öğrenme süreci içerisinde konular arasında karışıklık meydana gelebilir. Eğitim uzaktan gerçekleşeceği için üniversitelerin sunduğu fiziki ve sosyal ortamlardan yararlanılamaması bir dezavantaj olarak değerlendirilebilir.
YÖK'ten Sınavsız İkinci Üniversiteye Yaş Sınırı Düzenlemesi
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibariyle sınavsız ikinci üniversite başvuruları için önemli bir düzenlemeye gitti. Yapılan açıklamaya göre, bazı bölümler için başvuru yapabilecek adayların yaş sınırı belirlendi. Bu yeni düzenleme, özellikle kariyer değişikliği yapmak isteyenler veya eğitimlerini tamamlamak isteyen kişileri yakından ilgilendiriyor.
Yeni Düzenleme Nedir?
YÖK, 35 yaş ve üzeri lisans mezunları için sınavsız ikinci üniversite uygulamasını daha erişilebilir hale getirecek bir adım attı. Ancak bu uygulama her bölüm için geçerli değil. Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerine başvurabilecek adaylar, yalnızca 35 yaş ve üzeri olabilecek. Bu bölümler dışında, diğer açık öğretim programları için yaş sınırlaması uygulanmayacak ve başvuru şartları mevcut düzenlemelere göre devam edecek.
İkinci Üniversiteye Başlamadan Önce Bilinmesi Gerekenler?
İkinci üniversiteye başvurmak için adayların örgün öğretimdeki kısmen benzer basamakları takip etmesi gerekmektedir. Öncelikle başvurulmak istenen üniversitenin akademik takvimini ve duyuruları takip edilmeli ve başvuru kayıtları açıldıktan sonra öğrenci adaylar bireysel başvurularını gerçekleştirmelidir.
