20Mayıs
İçerik Haritası

İkinci Öğretim Nedir?

Üniversitelerin normal öğretim programlarında dersler standart olarak gündüz saatlerinde yapılır. Bu saatlerin dışında, çoğu zaman öğleden sonra ve akşam için programlanan ders saatleri ile açılan bölümler ikinci öğretim olarak adlandırılmaktadır. Birinci öğretim ile bazı farkları, avantaj ve dezavantajları bulunmakla birlikte müfredatı ve diploması ile ilgili bir fark yoktur.

İkinci öğretim mezunlarının hakları, yetkileri, diplomaları ve her türlü ders içerikleri örgün öğretim ile aynıdır. Herhangi bir kaynaktan verilen burs veya kredi için şansı diğer öğrenciler ile aynıdır.  İstanbul Gedik Üniversitesi’nde de ikinci öğretimi bulunan programlar bulunur.

İkinci Öğretimin Birinci Öğretimden Farkı Nedir?

Üniversitelerde normal eğitim planlamasına ait saatlerin dışında ders programına sahip olan bölümler ikinci öğretim olarak adlandırılmaktadır. Bu bölümlerde dersler normal öğretim saatlerinin dışında, çoğu zaman akşamları yapılmaktadır. İkinci öğretim tercihinde bulunan öğrenciler için bu durum çoğu zaman avantaj olarak kabul edilir.

İkinci öğretim ile öğrenci alan bölümlerde ders müfredatı birinci öğretimden farklı değildir. Aynı içerikteki dersler normal öğretim saatleri dışında belirlenmiş bulunan saatlerde yapılır. Böylece çeşitli sebeplerle akşam saatlerinde ders görmeyi isteyen kişiler için bulunmaz bir uygulama haline gelmiştir.

Kimler İkinci Öğretimi Tercih Etmeli?

İkinci öğretim ders saatlerinin normal öğretimin gündüz saatlerindeki derslerinden daha sonra olması dolayısıyla çoğunlukla bir işte çalışan öğrencilerin tercihi olmaktadır. Gündüzleri işe gidebilme imkânı vermesi hem çalışmak hem de okumak isteyen kişiler için biçilmiş kaftan olarak değerlendirilebilir.

İş veya çalışma koşullarının dışında uyku konusunda geceyi tercih etmeyen veya sabahları uyanma güçlüğü yaşayan kişiler rahatlıkla ikinci öğretim bölümlerini tercih edebilir. Böylece çoğunlukla akşam saatlerinde olan derslere kolaylıkla katılma ve istedikleri okuldan mezun olma fırsatı elde edebilirler.

İkinci öğretim söz konusu olduğunda daha düşük puanlar ile aynı bölüme girme imkânının olması tercih sırasında bir avantaj olabilir. Herhangi bir okulun birinci öğretim puanını yakalayamayan öğrenciler ikinci öğretim tercihe ederek çok istedikleri bölümde okuma şansı elde edebilir.

İkinci Öğretim Bölümleri Nelerdir?

Gedik Üniversitesi’nin Pendik’te bulunan Gedik Meslek Yüksekokulu Kampüsü tüm meslek yüksekokulu bölümlerinin yanı sıra ikinci öğretim ile öğrenci alan bölümlere de ev sahipliği yapar. İstanbul Gedik Üniversitesi ikinci öğretim ile aşağıdaki bölümlere öğrenci almaktadır.

  • İş Sağlığı ve Güvenliği
  • Tıbbi Görüntüleme Teknikleri
  • Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
  • Bilgisayar Programcılığı
  • Elektronik
  • Mekatronik

Çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumayı hedefleyen ve aynı zamanda verimli ve sürdürülebilir iş ortamı oluşturmak gibi bir misyon üstlenen İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünde hem birinci hem de ikinci öğretim için öğrenci alınmaktadır. Uluslararası seviyede tıbbi etik değerler ile donatılan ve sağlık kuruluşlarında teşhis ve tedavi için görüntüleme hizmetleri sunmak üzere eğitim veren Tıbbi Görüntüleme Teknikleri için de ikinci öğretim söz konusudur.

Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri bölümü havacılık prosedürlerine hâkim, emniyet ve acil durum uygulamalarında bilgi sahibi kabin memurları yetiştirir. İkinci öğretim için popüler olan bölümlerden birisi olarak değerlendirilebilir. Benzer şekilde ikinci öğretim ile öğrenci alan Bilgisayar Programcılığı ve Mekatronik bölümleri de alanında uzman öğrenciler yetiştirmek üzere kurulmuştur. Tüm bu bölümler çok sayıda bölüme dikey geçiş fırsatı sağlamaktadır.

Örgün Öğretim ve İkinci Öğretim Arasındaki Farklar

Örgün öğretim ile ikinci öğretim arasında müfredat dışında bazı farklılıklardan söz edilebilir.

  • İkinci öğretimin en belirgin farklarından birisi ders saatleridir. Pek çok ikinci öğretim bölümünde dersler öğleden sonra ve akşam saatlerinde yapılmaktadır.
  • İkinci öğretim puanları birinci öğretime göre çoğu zaman daha düşük olmaktadır.
  • Devlet üniversitelerinde birinci öğretimde harç ödenmezken ikinci öğretim için harç ödemesi söz konusu olabilmektedir. İstanbul Gedik Üniversitesi öğrenci ücretleri açısından ikinci öğretim bölümlerde bir fark yoktur.

İkinci Öğretim Ücretleri

Devlet üniversiteleri normal öğrenim programlarındaki öğrencilerden harç almazken ikinci öğretim öğrencileri harç ödemek durumundadır. Bu sebeple ikinci öğretim puanları daha düşük olmaktadır. Ancak vakıf üniversitelerinde harç söz konusu değildir.

İkinci öğretim ücretleri Gedik Üniversitesinde birinci öğretim programları ile aynı seviyededir. Fiyatlar hakkında detaylı bilgi edinmek için ücret hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. İkinci öğretim bölümler ücret hesaplama sayfasında İ.Ö kısaltmasıyla belirtilmiştir.


Yayınlama Tarihi: 20 Mayıs 2024

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2024