20Mayıs
İçerik Haritası

Eşit Ağırlık Üniversite Bölümleri ve Taban Puanları

Üniversite giriş sınavları ile ilgili çok farklı bakış açıları ve tartışmalar olsa da öğrencilerin eğilimleri doğrultusunda sınav başarılarını ölçen önemli bir uygulamadır. Sınav sonucunda öğrenciler sayısal, sözel ve eşit ağırlık alanlarında kümelenen yüksek öğretim programlarına yerleşme şansı elde eder.

Eşit ağırlık söz konusu olduğunda kümelenen okul kadar öğrenci sayısı da fazladır. Bu puan türü ile öğrenci alan geniş bir okul yelpazesi vardır. Hukuktan psikolojiye, öğretmenliklerden işletmeye pek çok bölüme bu puan türü ile girilmesi popüler bir alan olmasının nedeni olarak gösterilebilir.

Eşit Ağırlık Nedir ve Hangi Alanları Kapsar?

Eşit ağırlık olarak nitelenen puan türü, öğrencilere uygulanan ölçme ve değerlendirme sınav sonucuna göre oluşturulan bir kümedir. Önceden belirlenen kurallara göre sınav sonuçları üzerinden değerlendirme yapılır. Öğrencinin sınavda sayısal ve sözel sorulara verdiği doğru ve yanlış cevaplar doğrultusunda sözel, sayısal ve eşit ağırlık olmak üzere üç farklı alanda puanları hesaplanır.

Eşit ağırlık puan türünde sınavda sözel ve sayısal sorulara verilen cevaplar değerlendirilir ve bu puan türündeki başarı sırası ölçülür. Sözel sorular arasında Türkçe başta olmak üzere sosyal bilimler ve felsefe grubu dersler yer alır. Sayısal sorularda ise matematik, fizik kimya ve biyoloji derslerinden konulara yer verilir. İyi bir eşit ağırlık puanı için tüm ders gruplarına ait çok sayıdaki soruyu doğru cevaplayabilmek esastır.

Üniversiteye Girişte Eşit Ağırlık Puan Türü ve Özellikleri

Üniversiteye girişte eşit ağırlık puan türü çok sayıda ders ile elde edilen sınav başarısı dolayısıyla birbirinden farklı alanlarda okulları seçebilme imkânı verir. Aynı anda Türkçeden matematiğe, sosyal bilimlerden fen grubu derslere çeşitli alanlarda donanım gerektirmesi eşit ağırlık puan türünün en önemli özelliklerinden birisidir.

Eşit ağırlık puanı ile okul tercih edecek olan öğrenciler bu doğrultuda oldukça farklı alanlar arasından seçimler yapabilir. Böylelikle tercih aşamasında hem daha fazla şansa sahip olur hem de süreç içerisinde fikrini değiştirmesi mümkündür. Bütün bunlar eşit ağırlık puan türünün önemli özellikleri arasında sayılabilir.

Popüler Eşit Ağırlık Bölümleri ve Taban Puanları

Üniversiteye girişte eşit ağırlık puan türü ile hem dört yıllık hem de iki yıllık bölümler arasından tercih yapmak mümkündür. Hukuk ve psikoloji gibi bölümlerin yanı sıra iç mimarlık ve çocuk gelişimi son yılların oldukça popüler tercihleri listesinde yer bulur. İstanbul Gedik Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman, Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümleri de eşit ağırlık bölümleri listesinde öne çıkan bölümler arasındadır.

Gedik Üniversitesi bünyesinde eşit ağırlık ile öğrenci alan çok sayıda fakülte ve yüksek okul bölümü bulunur. Popüler olan eşit ağırlık bölümlerinden bazılarının isimleri ve taban puanları hakkında özet bir bilgiyi şu şekilde vermek mümkündür.

            Bölüm (İstanbul Gedik Üniversitesi)                        Taban Puan                Sıra

  • Hukuk (Burslu)                                                          415.11463                   25.347
  • Hukuk (%50 Burslu)                                       362.70789                  123.367
  • Psikoloji (Burslu)                                           361.40223                  126.986
  • Psikoloji (%50 Burslu)                                   309.72717                  347.938
  • Uluslararası Ticaret ve Finansman (Burslu)  333.84387                  222.725
  • Uluslararası Ticaret ve Finansman (%50)      251.37474                  869.232
  • İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (Burslu)         345.88035                  175.402
  • İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (%50 Burslu) 219.42506                  1.294.148
  • Çocuk Gelişimi (Burslu)                                 318.05224                  299.641
  • Çocuk Gelişimi (%50 Burslu)                         242.27096                  981.590

Eşit Ağırlık Bölümlerine Yönelik Tercih Stratejileri

Eşit ağırlık bölümlerinin geniş bir yelpaze içerisinde bulunması nispeten daha fazla kişinin tercihi olmasına neden olmaktadır. Bu sebeple henüz lise döneminden itibaren sınava yoğunlaşan ve kendisine özgü bir strateji geliştirebilen öğrenciler daha avantajlı bir sonuç elde edebilir.

Lise seviyesinden itibaren hedef belirlemeye yatkın olan kişiler tercih aşamasında da doğru hedef belirleyerek bir adım öne çıkabilir. Öncelikle yaşamak istedikleri şehir konusunda bir karar vermek tercih sonucunda kötü sürprizler ile karşılaşmayı önler. Ayrıca uzak bir şehre gidip gelirken harcanacak para yerine yaşadığı şehirde kısmi burslu okumak daha avantajlı olabilir. Bu doğrultuda İstanbul Gedik Üniversitesi ücret hesaplama sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Şehir seçimi ile birlikte üniversite seçimi yapmak da önemlidir. Alanında söz sahibi öğretim üyelerinin olduğu üniversiteler öğrencilerine akademik başarının yanında vizyon kazandıracağından çok daha değerli bir seçim anlamına gelir. Günümüzde iş olanaklarının sınırlı olduğu düşünülürse sanayi iş birliği konularında projeler geliştiren ve bağlantıları olan üniversiteler de tercih sırasında dikkate alınmalıdır.

İstanbul Gedik üniversitesi çağdaş, donanımlı, tecrübeli akademik kadrolar ile eğitim verir. Akademik kadro hakkında bilgi edinmek için bölüm sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.


Yayınlama Tarihi: 20 Mayıs 2024

Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2024