Çift anadal, bir üniversitenin ön lisans veya lisans programına kayıtlı olan öğrencilerin üniversitedeki bir başka bölüm ya da kendi programından farklı olan tüm derslerini alması ile başlar. Dersleri alabilme koşullarının yanı sıra belirlenen süreler içerisinde başarılı olarak bitirmesi şartıyla ikinci bölüm veya dalda da diploma almaya hak kazanması çift anadal olarak adlandırılır.
24.04.2010 tarih ve 27561 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Yönetmelik hükümleri çift anadal işlemleri ile ilgili usul ve esasları belirler. Söz konusu yönetmeliğe dayalı olarak her üniversite kendi bünyesinde çift anadal programı uygulamasına dair kuralları belirlediği bir yönerge yayımlar. Çift anadal programlarına dair tüm iş ve işlemler bu kurallar çerçevesinde yürütülür.
Çift Anadal Nedir?
Üniversitelerin lisans veya ön lisans programlarında kayıtlı olan öğrencilerin farklı bir bölüm veya programın tüm derslerini alarak belirlenmiş bulunan azami sürede başarıyla tamamlaması durumu çift anadal olarak tanımlanır. Konuyu düzenleyen ve halen yürürlükte bulunan Yönetmelik hükümleri doğrultusunda çift anadal programı aynı yüksek öğretim kurumu bünyesindeki önceden ilan edilen programları arasında mümkün olur.
Bu doğrultuda herhangi bir ön lisans programına kayıtlı olanlar diğer ön lisans programlarına çift anadal yapmak üzere başvuruda bulunabilir. Aynı şekilde bir lisans programına kayıtlı bulunan öğrenciler de diğer lisans programlarında çift anadal yapabilir. Hangi programların çift anadal için açılacağı fakülte veya yüksek okul kurullarının önerisi ve üniversite senatosunun onayı ile belirlenir.
Çift Anadal için Gerekli Şartlar ve Koşullar
Çift anadal başvurusu yapabilmek için öğrencilerin bazı koşulları yerine getirebilmesi gerekir. Bunların arasında not ortalaması önemli şartlardan birisidir. Öğrencinin mevcut kayıtlı olduğu programdaki genel not ortalaması en az 2.75 (100 Üzerinden 70.83) olmalıdır.
Çift anadal için gerekli koşullardan bir diğeri ise kayıtlı olunan programda başvuru anına kadar alınmış olan derslerin tamamının başarıyla verilmiş olmasıdır. Dört yıllık lisans programına kayıtlı bir öğrenci en geç beşinci yarıyılda başvuru yapılabilir. Anadal programında başarı sıralamasında ilk %20’de olmak da bir başka koşul olarak belirlenmiştir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlerde çift anadal yapmak isteyen öğrencinin özel yetenek sınavında başarılı olması gerekir.
Çift Anadala Nasıl Başvurulur?
Bir anadal programında kayıtlı olan öğrenci form dilekçe, onaylı transkript, ilk %20’lik başarı sıralamasında olduğuna dair belge ve ÖSYS puanını gösteren çıktı ile çift anadal yapmak istediği bölüm yönetimine başvurur. Başvuru yapılan yarıyıla kadar alınan tüm derslerin başarıyla verilmiş olması temel koşuldur.
Çift Anadal Yapmanın Öğrenciye Sunduğu Fırsatlar
Çift anadal yapmak bir öğrencinin aynı öğrenim süresi içerisinde iki ayrı programın derslerini alma ve başarılı olma fırsatı yakalaması anlamına gelir. Bir yerine iki ayrı donanıma sahip olmanın açacağı ufukla hayatta başarı merdivenlerini çok daha hızlı tırmanmak mümkün olabilir. Çift anadal programına kayıtlı öğrenciler görecekleri yeni derslerin yanı sıra dünyaya bambaşka bir pencereden bakan öğrenci ve hocalar ile tanışma fırsatı elde eder.
Çift anadal programı sayesinde kazanılan yeni bakış açısı ve sosyal donanımlar sayesinde öğrencinin iş sahibi olma ve işinde başarılı olma şansı artar. Kariyer hedeflerine ulaşma bakımından ekstra fırsatlar anlamına gelen çift anadal programları başarılı öğrencilerin başarısını sürdürmesi için bir destek ve teşvik olarak değerlendirilebilir.
Çift Anadalın Lisans Üzerindeki Etkileri
Çift anadal programına kayıtlı olan lisans öğrencileri iki ayrı disiplinin inceliklerini öğrenme fırsatı elde eder. Öğrenme alışkanlığı ve yeni ufuklar kazandırması bakımından oldukça değerli olduğunu söylemek mümkündür. Çift anadal programı ile iki ayrı lisans programının derslerini alan öğrenciler çok daha güçlü bir motivasyon ile okul dönemini tamamlayabilir.
Çift Anadalın Lisansüstü Eğitime Etkisi
Çift anadal programı ile iki farklı disipline ait lisans diplomasına sahip olacak olan öğrenciler yüksek lisans konusunda çok daha fazla seçeneğe sahip olacaktır. Yüksek lisans yapabileceği alanlarda seçme şansının artması öğrencinin ilgi alanlarına uygun olan bölüme ulaşmasını kolaylaştırır. Bu da çift anadal ile elde edilen donanım seviyesinin ilave kazanımı olarak değerlendirilebilir.
Lisans sırasında çift anadal yapan öğrenciler bu süreçte aldıkları farklı dersler dolayısıyla çok daha donanımlı bireyler olarak lisansüstü eğitimde bir adım öne geçme şansına sahip olabilir. Daha fazla sayıda derste sağlanan başarı ve ilgili alanlarda kendini kanıtlamış hocaların deneyimleri ve öğretileri ışığında elde edilen mezuniyet, yüksek lisans sürecinde önemli bir avantaj olacaktır. İstanbul Gedik Üniversitesi’nde de çift anadal imkanlarından faydalanılmaktadır.