10Temmuz
İçerik Haritası

Lise eğitiminin tamamlanmasının ardından iyi bir üniversite ve bölüm seçmek önemlidir. Gelecekte kişinin yapacağı mesleği ve kariyer başarısını etkileyebilen bu konuda doğru bir karar vermeye dikkat edilmelidir. Üniversite tercihi yapmaya hazırlanıyorsanız bu konunun nasıl ve neye göre yapılacağını merak ediyor olabilirsiniz. Konuyla ilgili pek çok hususa dair bazı temel bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.

Üniversite Tercihleri Genelde Ne Zaman Başlıyor?

Öğrenciler için üniversite tercihleri konusunda dikkat edilmesi gereken hususlardan biri tercih tarihleridir. Üniversite tercihleri belirlenen tarih aralığında geciktirilmeden yapılmalıdır. 2023 yılında üniversite tercihleri 27 Temmuz ile 8 Ağustos tarihleri arasında yapılmıştır. 2022 yılında bu tarih 27 Temmuz-5 Ağustos, 2021'de ise 5-20 Ağustos olmuştur. Yani üniversite tercihlerinin gerçekleştirilme tarihi ÖSYM'nin YKS sınav sonuçlarının ilanından sonra genellikle temmuz veya ağustos aylarında başlar.

Üniversite Tercih Yaparken Bölüm Seçimi

Üniversite tercihlerinde okul seçiminin yanı sıra bölüm seçimi de önem verilmesi gereken konulardan biridir. Kişinin üniversite eğitimi sonrasında yapacağı mesleği etkileyebilen bu karar konusunda iyi düşünmek, çeşitli faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir. Ayrıca, öğrencinin tercih etmeyi düşündüğü bölüm girmesi gereken testlerin hangileri olacağını da etkiler. Bu yüzden YKS sınavı öncesinde bu konuda bir fikir sahibi olarak sınav konusunda buna yönelik stratejik seçimler yapmak isteyebilirsiniz.

Bölüm Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Üniversite bölümü seçerken dikkat edilmesi gereken konulardan biri öğrencinin ilgi duyduğu konulardır. Örneğin, öğrenci sayısal derslere ilgi duyuyorsa sayısal puanla alan bir bölüme gitmek isteyebilir. Ancak bu konuda yalnızca ilgi alanı değil, öğrencinin yatkın olduğu konular ve becerileri de göz önünde bulundurulmalıdır. Öğrencinin gelecek planları, bölüm tamamlanınca edinilebilecek mesleğin maddi yönü gibi konular da hesaba katılabilir.

İstanbul Gedik Üniversitesi bölüm ve programlarına Aday Web sitesinden göz atabilirsiniz.

Bölümün İş Olanakları ve Geleceği

Öğrenciler için üniversite bölümü seçerken önemli bir konu bu bölümü bitirdiklerinde yapabilecekleri meslek seçenekleridir. Üniversite bölümleri, iş olanakları ve sundukları gelecek bakımından farklılık gösterebilir. Bölüm seçerken öğrenci ilgi alanları ve tutkularının yanı sıra konuyu gerçekçi bir açıdan da incelemelidir. Bu bağlamda, iş olanakları ve bölümün geleceği büyük öneme sahip konular olarak karşımıza çıkar.

Tercih Yaparken Üniversite Seçimi

Öğrenciler üniversite hayatına geçiş sırasında tercih yaparken bölüm dışında üniversite seçimine de dikkat etmeyi unutmamalıdır. Zira bu seçim üniversite eğitimleri sırasında öğrenim görecekleri akademik ortamı ve erişebilecekleri çeşitli imkânları etkileyecektir. Bu seçimi yaparken okulun akademik kadrosu, burs imkânları, üniversite sıralaması ve mezunların iş bulma oranı gibi birçok faktör göz önünde bulundurulabilir.

Üniversitenin Akademik Kadrosu ve İtibarı

Verilen eğitimin kalitesi üniversite seçimi yaparken öğrencilerin dikkate alması gereken en önemli faktörlerden biridir. Üniversitede sağlanan eğitimin kalitesini akademik kadro önemli derecede etkiler. Bu yüzden üniversite tercihi yaparken aklınızdaki bölüm ve programların akademik kadroları hakkında araştırma yapmak isteyebilirsiniz. Başarılı bir akademik kadrodan kaliteli bir eğitim alabileceğiniz bir üniversite tercih ettiğinizden emin olun. Buna ek olarak, üniversitenin akademik alandaki itibarı gelecekte öğrencinin kariyer başarısını etkileyebilecek bir konudur.

Üniversitenin Sosyal İmkânları

Üniversiteler öğrencilerin eğitim aldıkları ve kendilerini geleceğe hazırladıkları kurumlardır. Dahası, üniversiteler öğrencilerin sosyal açıdan da kendilerini geliştirebilecekleri ortamlardır. Bu yüzden, dolu dolu bir üniversite deneyimi için okulun sosyal imkânları hakkında bilgi edinmek ve bu alanda beklentilerinizi karşılayabilecek bir seçeneğe yönelmek isteyebilirsiniz. İstanbul Gedik Üniversitesi'nin bu konuda sunduğu çeşitlilik hakkında bilgi almak için Üniversite İmkânları sayfası incelenebilir.

 Üniversitenin Lokasyonu ve Koşulları

Öğrencilerin üniversite seçerken dikkat etmek isteyebilecekleri bir diğer konu okulun lokasyonudur. Alacağı eğitim süresince öğrencinin okula ulaşımının zor olması üniversite deneyimini kötü etkileyebilir. Ayrıca okula ulaşımın uzun sürmesi öğrencinin zaman kaybı yaşamasına, ders çalışarak ve kendini geliştirerek geçirebileceği vakti yolda geçirmesine sebep olabilir. Tüm bunlardan dolayı, seçilecek üniversitenin bulunduğu yer ve konaklama koşulları gibi konular da üniversite seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken konular arasındadır.

İstanbul Gedik Üniversitesi'nin lokasyon bilgilerine İletişim sayfasından göz atabilirsiniz.

Maddi ve Burs İmkânları

Okulun sağladığı burs imkânları da üniversite seçiminde rol oynayan bir etken olabilir. Üniversite eğitiminin maddi yönü de düşünülmelidir. Bu açıdan, burs fırsatları önemli bir konudur. İstanbul Gedik Üniversitesi öğrencilerinin erişebileceği burslar ve indirim olanakları hakkında bilgi Burs ve İndirimler sayfasında mevcuttur.

Üniversitesi Sıralaması ve Puanları

Öğrenci üniversite seçimini yaparken sahip olduğu yerleştirme puanına ve YKS sıralamasına dikkat etmelidir. Elde edilen sıralama ve puana uygun olarak öğrencinin yerleşebileceği bir bölüm/program seçimi yapılmalıdır. İstanbul Gedik Üniversitesi'ndeki bölümler ve programlar ile bunların kontenjan ve puanları hakkında bilgi edinmek için Kontenjanlar ve Puanlar sayfasından yararlanabilirsiniz.

Mezunların İş Bulma Oranı

Üniversite öğrencilerin kendilerini pek çok alanda geliştirebilecekleri bir yerdir. Bunun yanı sıra üniversitelerde öğrenciler bölümleri hakkında eğitim alır ve meslek hayatı için hazırlık yapar. Dolayısıyla üniversite seçiminde konunun bu boyutu ihmal edilmemelidir. Üniversitenin seçiminde geleceği için iyi bir seçim yapmak isteyen öğrenciler seçecekleri bölümün/programın mezunlarının iş bulma oranına da bir göz atmak isteyebilir.

İstanbul Gedik Üniversitesi'nin mezunlar sayfasına göz atabilirsiniz.

Tercih Formunu Doldururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Üniversite ve bölüm tercihinde uygulanan aşamalardan biri tercih formunun doldurulmasıdır. Tercih formu, tercih süresi başladığında ais.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil uygulamasından doldurulmalıdır. Formu doldururken gerekli tüm bilgiler sağlanmalı, bilgilerde eksiklik veya yanlışlık olmamasına dikkat edilmelidir.

Tercih Sırasının Önemi

Üniversiteye yerleşirken öğrencinin belirlediği tercih sırası son derece önemlidir. Tercih sıranızda yerleşebileceğiniz en üstteki bölüme yerleşeceksiniz. Bu yüzden üniversite ve bölüm seçerken tutturmayı daha çok istediğiniz üniversiteyi ve bölümü daha üst sıralara yazmanız gerekir.

İstanbul Gedik Üniversitesi'nin tercih robotu için tıklayınız.

 

 

 

 


Yayınlama Tarihi: 10 Temmuz 2024

Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2024