27Mayıs
İçerik Haritası

Üniversite ve bölüm tercihi yapmaya mı hazırlanıyorsunuz? Eğer AYT sayısal puanınızla bu tercihi yapacaksanız farklı bölüm seçenekleri hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz. YKS sınavı sonrasında öğrencilerin üniversiteye girmek için kullanabilecekleri birden fazla puan türü mevcuttur. Yalnızca TYT puanı ile bir bölüme girmek mümkündür. Bunun yanı sıra YKS eşit ağırlık, sözel ve sayısal puanlarıyla öğrencilerin girebileceği bölümler mevcuttur. Sayısal puanıyla alan bir üniversite bölümüne girmek istiyorsanız bu konuda çok sayıda seçeneği inceleyebilirsiniz. Üniversiteyi T.C. İstanbul Gedik Üniversitesi'nde okumak istiyorsanız bu üniversitede sayısal puanıyla girilen bölümleri öğrenmek isteyebilirsiniz. Sayfamızda İstanbul Gedik Üniversitesi'nin sayısal bölümleri ve taban puanları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Sayısal Puan Türü Nedir?

Üniversitede okumaya başlamak için ülkemizde öğrencilerin girdiği sınav Yükseköğretim Kurumları Sınavıdır (YKS). Bu sınav Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testleri (AYT) olmak üzere ayrı oturumlardan oluşur. Öğrenciler bu oturumların ilgili testlerinden aldıkları sonuca göre ayrı puan türleri elde eder. Sayısal (SAY) puanı da bu puan türlerinden biridir. Daha önceden MF1, MF2, MF3, MF4 olarak adlandırılmakta olan puan türleri topluca SAY puanı olmuştur. YKS'de sayısal puanına odaklanmak isteyen öğrenciler TYT'nin yanı sıra AYT matematik ve fen bilimleri testlerinden sorumludur. Sayısal puanın %40'ını TYT, kalan %60'ını ise AYT'nin ilgili testlerinden alınan puan etkiler. Bu puanın AYT'den gelen bölümünün yarısı fen bilimleri diğer yarısı matematik testinin sonucuna göre belirlenir.

Hangi Bölümler Sayısal Puan Türü ile Kabul Ediyor?

Öğrenciler YKS'den aldıkları sonuca göre farklı puan türleriyle farklı üniversite bölümlerine giriş yapabilir. Sözel, eşit ağırlık ve TYT'nin yanı sıra sayısal puan türüyle girilen çok sayıda bölüm bulunmaktadır. Üniversite bölümü tercihi yapacak öğrencilerin bu konuda bilgi alması önemlidir. Böylece öğrenciler sahip oldukları puan türüyle hangi bölümlere girebileceklerini öğrenebilir, ilgi alanları ve becerilerine yönelik bir seçim yapabilir. Peki, YKS sayısal puanıyla kabul eden bölümler hangileridir? Bu bölümlerden bazıları şunlardır:

  • Bilgisayar Mühendisliği,
  • Endüstri Mühendisliği,
  • Mekatronik Mühendisliği,
  • Metalurji ve Malzeme Mühendisliği,
  • Fizyoterapi ve Rehabilitasyon,
  • Hemşirelik,
  • Beslenme ve Diyetetik,
  • Dijital Oyun Tasarımı,
  • Mimarlık,
  • Tıp,
  • Diş Hekimliği,

Matematik ve Fen Bilimleri Ağırlıklı Bölümlerin Popülerliği ve Tercih Nedenleri

Üniversite ve bölüm seçimi, öğrencilerin geleceklerini inşa ederken verecekleri önemli bir karardır. Bu konuda diğerlerine göre daha popüler şekilde tercih edilen bazı bölümler bulunur. Bunlar arasında çok sayıda sayısal bölüm yer alır. İş imkanları, statü, yüksek kazanç beklentisi, kamu kurumlarına atanma imkanları gibi nedenlerle birçok öğrenci sayısal bölümlere yönelir. Örnek olarak, popüler bir sayısal bölümü olan Beslenme ve Diyetetik seçmek için kariyer fırsatları tercih seçeneklerinden bazıları olabilir. Bir başka örnek olarak, bilgisayarların yaygın kullanımı ve iş imkânları bilgisayar mühendisliği bölümünün tercih ediliyor olmasını etkileyen nedenler arasında yer alabilir.

Sayısal Puan Türüne Sahip Öğrenciler İçin Tercih Stratejileri

YKS sayısal puanıyla üniversite ve bölüm seçiminizi yapmayı planlıyorsanız sıkı bir çalışma programı uygulamayı ihmal etmeyin. Sınava etkili bir şekilde hazırlanın ve odaklanmış olarak, kaygıdan mümkün olduğunca uzak bir şekilde sınavınızı tamamlayın. Konu tercih yapmaya geldiğinde ise iyi bir üniversite seçimi yaptığınızdan emin olun. Zira öğrencilerin alacağı eğitimin kalitesi ve gelecekleri bu karardan etkilenir. Ayrıca bölüm seçerken ilgi alanınız ve becerilerinizle uyuşan bir seçeneğe yönelmek isteyebilirsiniz. Tercihlerinizi yazarken puan sıralamanızın üzerindeki bölümleri de listenize ekleyebilirsiniz. Çünkü bu şekilde aldığınız puana göre daha yüksek puanla yerleşilebilecek bir bölümü tutturma ihtimaliniz olur.

Popüler Sayısal Bölümler ve Taban Puanları

Sayısal puanınızla yerleşebileceğiniz bir bölüm arıyorsanız, İstanbul Gedik Üniversitesi'nde birçok seçenek bulabilirsiniz. İstanbul Gedik Üniversitesi 2024 yılı sayısal bölümleri ve taban puanları aşağıda yer almaktadır:

 

Bölüm

Ücretli Puanı

%50 İndirimli Puanı

Burslu Puanı

Bilgisayar Mühendisliği

309,65

326,63

448,89

Endüstri Mühendisliği

309,69

313,81

414,51

Mekatronik Mühendisliği (İngilizce)

-

309,47

422,51

Metalürji ve Malzeme Mühendisliği

-

307,86

375

Dijital Oyun Tasarımı

-

254,57

364,17

Mimarlık

-

-

344,05

Beslenme ve Diyetetik

223,41

210,13

328,22

Hemşirelik

265,4

277,92

357,11

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

231,2

252,67

314,37

 

Bölümlerin başarı sıralaması ve kontenjanları gibi bilgilere Kontenjanlar ve Puanlar sayfasından ulaşabilirsiniz. İstanbul Gedik Üniversitesi'nde okurken bölümünüze göre ödemeniz gerekecek ücret hakkında fikir edinmek için Ücret Hesaplama sayfasından faydalanabilirsiniz.


Yayınlama Tarihi: 27 Mayıs 2024

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2024