27Mayıs
İçerik Haritası

Üniversite ve bölüm seçimi öğrencilerin hayatında verecekleri önemli kararlardan biridir. Özellikle lise son sınıf öğrencileri ve lise mezunlarının pek çoğunun gündeminde bu konu yer alır. Ülkemizde öğrenciler Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girerek bu sınavda aldıkları puana göre bir bölüme yerleşebilir. YKS sınavında öğrencilerin aldıkları puanlar farklı puan türlerine ayrılır. Bunlardan biri sözel puanıdır (SÖZ).

YKS'nin ayrı oturumları olan TYT ve ilgili AYT sınavlarının sonucunda aldıkları puana göre öğrencilerin sözel puanı belirlenir. Alınan bu puana göre öğrenciler üniversite sözel bölümleri arasından tercihlerini yapabilir. T.C. İstanbul Gedik Üniversitesi'nde eğitim hayatına devam etmek isteyen öğrencilerin bu alanda seçebilecekleri bölümler mevcuttur. Bu konuda, "sözel puan türü nedir?", "Gedik Üniversitesi sözel bölümleri hangileridir?" gibi soruların cevaplarını sayfamızda bulabilirsiniz.

Sözel Puan Türü Nedir?

Üniversiteye girişte öğrencilerin girdiği sınavlar konusunda zaman zaman değişiklikler yapılır. 2017-2018 eğitim öğretim yılından bu yana bu alanda Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) düzenlenir. Bu sınavın ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) olarak adlandırılır. Bu sınavda Türkçe, temel matematik, fen bilimleri ve sosyal bilimler konularında olmak üzere toplam 120 soru bulunur. Yapılan bu ilk sınav öğrencilerin anlama, değerlendirme ve mantık yürütme gibi becerilerini test etmeye yöneliktir. Öğrenciler TYT puanlarıyla üniversitelerin 2 yıllık ön lisans bölümlerine veya yetenek sınavı ile alınan bölümlere girebilir.

Temel Yeterlilik Testinin sonrasında ise Alan Yeterlilik Testleri (AYT) uygulanır. AYT; Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi, Sosyal Bilimler-2 Testi, Matematik Testi, Fen Bilimleri Testi ve Yabancı Dil Oturumundan oluşur. Daha önce TS1 ve TS2 olarak ayrılan sözel puanı (SÖZ); TYT puanı ile Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi ve Sosyal Bilimler-2 Testine göre belirlenen puan türüdür. Öğrenciler bu testlerde TYT derslerinin yanı sıra aşağıdaki AYT testlerinden sorumludur:

  • Türk Dili ve Edebiyatı
  • Sosyal Bilimler-1 (Tarih-1, Coğrafya-1)
  • Sosyal Bilimler-2 (Tarih-2, Coğrafya-2, Felsefe Grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi)

Bölümler Sözel Puan Türü ile Kabul Ediyor?

YKS'den aldıkları sözel puanıyla tercih yapacak öğrenciler için bu puan türüyle hangi bölümleri seçebileceklerini bilmek önemlidir. Öğrenciler, üniversite bölüm seçimleriyle geleceklerini şekillendirirken sahip oldukları farklı fırsatları gözden geçirmek isteyebilir. SÖZ puanı ile alan çok sayıda bölüm mevcuttur. Bunlardan bazılarını şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları,

  • Görsel İletişim Tasarımı,
  • Okul Öncesi Öğretmenliği,
  • Özel Eğitim Öğretmenliği,
  • Türkçe Öğretmenliği,
  • Tarih Öğretmenliği,
  • Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği,
  • Radyo, Televizyon ve Sinema,

YKS sözel puanının %40'ını TYT'den alınan puan etkilerken bu puanın %60'ı ise ilgili Alan Yeterlilik Testlerine göre belirlenir. Sözel puanının AYT'den gelen kısmının yarısı Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testi, diğer yarısı ise Sosyal Bilimler-2 testine bağlıdır. Bu formüle göre sınavdan aldığınız sözel puanını hesaplayabilir ve bölüm seçeneklerine göz atmaya başlayabilirsiniz.

Sözel Puan Türüyle Üniversiteye Girecek Öğrenciler İçin Sınav ve Tercih Stratejileri

YKS SÖZ puan türüyle bir üniversite tercihi yapacaksanız çalışma, sınav ve tercih stratejileri hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Öncelikle, YKS sözel puanı hesaplanırken TYT puanının da sonucu etkilediği unutulmamalıdır. Bu yüzden, çalışma programınızı oluştururken kendinizi yalnızca AYT sözel dersleriyle sınırlı tutmayın. Programınıza TYT'de yer alan temel matematik ve fen bilimleri testlerine yönelik çalışma eklemeyi unutmayın. Sınav sırasında ise sakin kalmaya, zamanı doğru kullanmaya ve öncelikle kolay sorulara odaklanmaya dikkat edin.

Konu tercih yapmaya geldiğinde ise öncelikle elde ettiğiniz sıralamanın üstündeki yerleri yazabilirsiniz. Tercih formunuzun diğer kısımlarını ise sıralamanıza yakın ve daha düşük sıralamayla alan yerlerle doldurabilirsiniz. Ancak bu tercihleri yaparken istediğiniz bölümleri ve okulları yazdığınızdan emin olun.

Popüler Sözel Bölümler ve Taban Puanları

YKS sözel puanıyla üniversite tercihini yapacak öğrenciler seçimlerini İstanbul Gedik Üniversitesi'nden yana kullanabilir. İstanbul Gedik Üniversitesi sözel bölümleri Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Görsel İletişim Tasarımı bölümleridir. Öğrenciler Gedik Üniversitesi'nde bu bölümlere ücretli, %50 indirimli veya burslu olarak girebilir.

İstanbul Gedik Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde burslu olarak eğitim görmek için 2024 yılı verilerine göre en küçük puan 370,42491'dir. %50 indirimli için taban puan 167,60054, ücretli için ise 179,61505'dir. Görsel İletişim Tasarımı bölümünü burslu olarak İstanbul Gedik Üniversitesi'nde okumak isteyen öğrenciler için 2024 taban puanı 367,05024'tür. Bu bölümde ücretli okuyacak öğrenciler için taban puanı 180,63292, %50 indirimli için ise 236,38582'dir.

İstanbul Gedik Üniversitesi'nin bu bölümleriyle ilgili kontenjan ve başarı sıralaması gibi bilgilere Kontenjanlar ve Puanlar sayfasından ulaşabilirsiniz. Tercih edeceğiniz bölüme göre ödemeniz gerekecek ücret hakkında fikir sahibi olmak için Ücret Hesaplama sayfasını kullanabilirsiniz.

 


Yayınlama Tarihi: 27 Mayıs 2024

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2024