Aşçılık
Sosyal ProgramlarBir ülkenin en önemli kültür öğelerinden biri olan mutfak kültürü, sadece yemek pişirmekten ibaret olmayıp geliştirilmesi ve yönetilmesi gereken önemli bir alandır. Zengin bir mutfak kültürüne sahip olan ülkemizin bu alanda gerekli bilgi ve beceriyle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek nitelikli personel ihtiyacı bulunmaktadır. Aşçılık Programına yerleşmeye hak kazanan öğrenciler ilk yarıyıl itibariyle uygulama dersleri ve alana yönelik teorik dersler ile eğitimine başlamaktadır. Mutfak ortamına adaptasyonun sağlanabilmesi adına öncelikle oryantasyon eğitimleri, ekipmanların ve araç gereçlerin tanıtımı ile eğitim sürecine adım atılmaktadır. Doğrama teknikleri, uluslararası pişirme teknikleri, Türk mutfağı uygulamaları, yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerin bilinmesi ve uygulanması, farklı mutfak kültürlerinin tanınması, gıda hijyeni ve güvenli üretime yönelik detaylar, yiyecek içecek işletmelerinin kuruluş aşamasından işletme aşamasına kadarki tüm süreçlere hakimiyet, servis organizasyonunun yapısı ve işleyişi, menü planlaması ve maliyet analizleri, farklı konuk tiplerinin tanınması ve iletişim becerilerinin kuvvetlenmesi, görgü ve protokol kurallarının bilinmesi ve uygulanması verilen eğitimin temelini oluşturan içeriklerdir.
İş İmkanları
Programımızdan mezun olan öğrenciler başta turizm endüstrisi çatısı altında yer alan konaklama ve ağırlama sektöründe, catering firmalarında, bağımsız ve zincir restoranlarda, gıda fabrikalarında, pastacılık sektöründe, aşçılık eğitimi veren eğitim kurumlarında, özel ve resmi kurumların mutfak departmanlarında aşçı, pastacı veya eğitmen şef olarak görev alabilirler.
Çift Anadal, Yatay ve Dikey Geçiş
Aşçılık Programı TYT puan türü ile öğrenci kabul etmektedir. Öğrenim dili Türkçe olan ve iki yıllık bir öğrenim süresine sahip olan Aşçılık programı başarıyla tamamlandığı takdirde adaylar, lisans programlarına geçiş için Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’na girmeye hak kazanmaktadır. Dikey Geçiş Sınavı ile başvuru yapılabilecek dört yıllık bölümler;
- Aile ve tüketici bilimleri
- Beslenme ve diyetetik
- Gastronomi ve mutfak sanatları
- Yiyecek ve içecek işletmeciliği
Yüksek Lisans İmkanları
Programımızı başarıyla tamamlayan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı ile 4 yıllık geçiş yapabilecekleri bölümlere başvurabilirler.
Akreditasyon
Türkiye’nin stratejik kalkınma planları çerçevesinde nitelikli işgücüne katkı sağlamak amacıyla Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) teşvik ve desteğiyle Meslek Yüksekokulları ve mezunlarının niteliklerinin artırılması motivasyonuyla kurulmuş olan Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MEDEK) tarafından başvuru ve değerlendirme süreci devam etmektedir.
Erasmus+ Program İmkanları
Öğrenciler Erasmus+ Programı çerçevesinde yapılan anlaşmalar ya da ikili anlaşmalar kapsamında yurt dışında partner olunan bir üniversitede eğitim görme imkanına sahip olurlar.
Denklik
Mezun olmaya hak kazanan öğrenciler uluslararası geçerliliğe sahip olan mavi diploma almaktadırlar.
İngilizce Hazırlık
Programımızda İngilizce hazırlık programı bulunmamaktadır. Fakat dört yarıyıllık eğitim sürecinde Temel İngilizce ve Mesleki İngilizce dersleri müfredatımızda yer almaktadır. Öğrencilerimiz isteğe bağlı olarak Yabancı Diller Yüksekokulunda 1 yıl hazırlık okuyabilmektedir.
İşletmede Mesleki Eğitim İmkanı
Aşçılık programı öğrencileri 3+1 eğitim müfredatı doğrultusunda eğitim süreçlerinin son dönemini yiyecek-içecek işletmelerinde tamamlamaktadır. Danışman hocaların önderliğinde öğrenciler ilgi alanlarına yönelik olarak işletmelere yönlendirilmektedir. Bu uygulama ile öğrencilerimiz mezun olmadan sektörle tanışabilme, deneyim ve iş imkanı kazanabilme hakkına erkenden sahip olmaktadır.
Öğrenci Kulüpleri
- İGÜN Gastronomi Kulübü
Öğr. Gör. TUĞBA ÜNAL(*)
(*) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 31, 40/A ve 40/D. maddeleri uyarınca ders saat ücretli öğretim elemanı olarak görevlendirilmiştir.
Program | Ücret [*] | Tercih İndirimli [?] | Kontenjan | Taban Puan | Başarı Sıralaması | Kılavuz Kodu | Bakınız |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Aşçılık | |||||||
50% İndirimli | 187.500 ₺ * | 150.000 ₺ | 17 | 213.60940 | - | 201790237 | 18, 21, 64, 99 |
- *Fiyatlarımıza KDV dahildir.
Ders Kodu | Ders | T+U | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|
ASC231 | Dünya Mutfağı | 2+2 | 3 | 5 |
ASC233 | Pastane Ürünleri | 2+2 | 3 | 5 |
ASC235 | Soğuk Mutfak | 2+2 | 3 | 5 |
ASC237 | Beslenmenin Temel İlkeleri | 3+0 | 3 | 5 |
ASC239 | Gastronomi Turizmi | 3+0 | 3 | 5 |
ASC241 | İçecekler ve Özellikleri | 3+0 | 3 | 5 |
ASC243 | Endüstriyel Mutfak ve Toplu Yemek Üretimi | 3+0 | 3 | 5 |
ASC245 | Gıda Teknolojisi | 3+0 | 3 | 5 |
ASC247 | Konukla İletişim | 3+0 | 3 | 5 |
ASC249 | Mesleki Yabancı Dil | 3+0 | 3 | 5 |
GRS202 | Girişimcilik | 3+0 | 3 | 5 |
MYO202 | Ders Dışı Etkinlik | 0+0 | 0 | 8 |
Ders Kodu | Ders | T+U | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|
ASC121 | Temel Mutfak Uygulamaları-I | 2+2 | 3 | 6 |
ASC123 | Türk Mutfağı-I | 2+2 | 3 | 6 |
ASC125 | Gıda Hijyeni ve Güvenliği | 3+0 | 3 | 6 |
ASC127 | Yiyecek İçecek İşletmeciliği | 3+0 | 3 | 6 |
ASC129 | Mutfak Planlama ve Organizasyonu | 3+0 | 3 | 6 |
Ders Kodu | Ders | T+U | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|
ASC120 | Menü Planlama ve Maliyet Analizi | 3+0 | 3 | 6 |
ASC122 | Temel Mutfak Uygulamaları-II | 2+2 | 3 | 6 |
ASC124 | Servis ve Görgü Kuralları | 2+0 | 2 | 5 |
ASC126 | Türk Mutfağı-II | 2+2 | 3 | 6 |
ASC128 | Gıda Coğrafyası | 2+0 | 2 | 5 |
ISS102 | İş Sağlığı ve Güvenliği | 2+0 | 2 | 2 |
Ders Kodu | Ders | T+U | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|
AIT201 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi - I | 2+0 | 2 | 2 |
ENG201 | İngilizce - I | 2+0 | 2 | 2 |
TRD201 | Türk Dili - I | 2+0 | 2 | 2 |
3.YY | MESLEKİ UYGULAMALI SEÇMELİ DERS ( 2 ADET ) | 2+2 | 3 | 6 |
3.YY II | MESLEKİ SEÇMELİ DERS ( 3 ADET ) | 3+0 | 3 | 6 |
Ders Kodu | Ders | T+U | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|
AIT202 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi - II | 2+0 | 2 | 2 |
ASC200 | İşletmede Mesleki Eğitim | 2+16 | 12 | 23 |
ENG202 | İngilizce - II | 2+0 | 2 | 2 |
TRD202 | Türk Dili - I | 2+0 | 2 | 2 |