TYT 2 Yıllık

Bir ülkenin en önemli kültür öğelerinden biri olan mutfak kültürü, sadece yemek pişirmekten ibaret olmayıp geliştirilmesi ve yönetilmesi gereken önemli bir alandır. Zengin bir mutfak kültürüne sahip olan ülkemizin bu alanda gerekli bilgi ve beceriyle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek nitelikli personel ihtiyacı bulunmaktadır. Aşçılık Programına yerleşmeye hak kazanan öğrenciler ilk yarıyıl itibariyle uygulama dersleri ve alana yönelik teorik dersler ile eğitimine başlamaktadır. Mutfak ortamına adaptasyonun sağlanabilmesi adına öncelikle oryantasyon eğitimleri, ekipmanların ve araç gereçlerin tanıtımı ile eğitim sürecine adım atılmaktadır. Doğrama teknikleri, uluslararası pişirme teknikleri, Türk mutfağı uygulamaları, yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerin bilinmesi ve uygulanması, farklı mutfak kültürlerinin tanınması, gıda hijyeni ve güvenli üretime yönelik detaylar, yiyecek içecek işletmelerinin kuruluş aşamasından işletme aşamasına kadarki tüm süreçlere hakimiyet, servis organizasyonunun yapısı ve işleyişi, menü planlaması ve maliyet analizleri, farklı konuk tiplerinin tanınması ve iletişim becerilerinin kuvvetlenmesi, görgü ve protokol kurallarının bilinmesi ve uygulanması verilen eğitimin temelini oluşturan içeriklerdir. 

İş İmkanları

Programımızdan mezun olan öğrenciler başta turizm endüstrisi çatısı altında yer alan konaklama ve ağırlama sektöründe, catering firmalarında, bağımsız ve zincir restoranlarda, gıda fabrikalarında, pastacılık sektöründe, aşçılık eğitimi veren eğitim kurumlarında, özel ve resmi kurumların mutfak departmanlarında aşçı, pastacı veya eğitmen şef olarak görev alabilirler. 

Çift Anadal, Yatay ve Dikey Geçiş

Aşçılık Programı TYT puan türü ile öğrenci kabul etmektedir. Öğrenim dili Türkçe olan ve iki yıllık bir öğrenim süresine sahip olan Aşçılık programı başarıyla tamamlandığı takdirde adaylar, lisans programlarına geçiş için Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’na girmeye hak kazanmaktadır. Dikey Geçiş Sınavı ile başvuru yapılabilecek dört yıllık bölümler;

  • Aile ve tüketici bilimleri 
  • Beslenme ve diyetetik 
  • Gastronomi ve mutfak sanatları  
  • Yiyecek ve içecek işletmeciliği 

Yüksek Lisans İmkanları

Programımızı başarıyla tamamlayan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı ile 4 yıllık geçiş yapabilecekleri bölümlere başvurabilirler. 

Akreditasyon

Türkiye’nin stratejik kalkınma planları çerçevesinde nitelikli işgücüne katkı sağlamak amacıyla Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) teşvik ve desteğiyle Meslek Yüksekokulları ve mezunlarının niteliklerinin artırılması motivasyonuyla kurulmuş olan Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MEDEK) tarafından başvuru ve değerlendirme süreci devam etmektedir. 

Erasmus+ Program İmkanları

Öğrenciler Erasmus+ Programı çerçevesinde yapılan anlaşmalar ya da ikili anlaşmalar kapsamında yurt dışında partner olunan bir üniversitede eğitim görme imkanına sahip olurlar. 

Denklik 

Mezun olmaya hak kazanan öğrenciler uluslararası geçerliliğe sahip olan mavi diploma almaktadırlar. 

İngilizce Hazırlık

Programımızda İngilizce hazırlık programı bulunmamaktadır. Fakat dört yarıyıllık eğitim sürecinde Temel İngilizce ve Mesleki İngilizce dersleri müfredatımızda yer almaktadır. Öğrencilerimiz isteğe bağlı olarak Yabancı Diller Yüksekokulunda 1 yıl hazırlık okuyabilmektedir. 

İşletmede Mesleki Eğitim İmkanı

Aşçılık programı öğrencileri 3+1 eğitim müfredatı doğrultusunda eğitim süreçlerinin son dönemini yiyecek-içecek işletmelerinde tamamlamaktadır. Danışman hocaların önderliğinde öğrenciler ilgi alanlarına yönelik olarak işletmelere yönlendirilmektedir. Bu uygulama ile öğrencilerimiz mezun olmadan sektörle tanışabilme, deneyim ve iş imkanı kazanabilme hakkına erkenden sahip olmaktadır.  

Öğrenci Kulüpleri

  • İGÜN Gastronomi Kulübü
Listelenen ücretler peşin ücrettir. Ücretlere KDV dahildir.. Taksitli ücretler ve tercih indirimleri için ücret hesaplama sayfasını kullanabilirsiniz.
Program Ücret [*] Tercih İndirimli [?] Kontenjan Taban Puan Başarı Sıralaması Kılavuz Kodu Bakınız
Aşçılık
  50% İndirimli 187.500 ₺ * 150.000 ₺ 17 213.60940 - 201790237 YÖK Logo 18, 21, 64, 99
  • *Fiyatlarımıza KDV dahildir.
Bölüm Seçmeli Dersler (Güz Dönem)
Ders Kodu Ders T+U Kredi AKTS
ASC267 Soğuk Mutfak 2+2 3 5
1. Yıl - Güz Dönemi Ders Planı
Ders Kodu Ders T+U Kredi AKTS
ASC131 Temel Mutfak Uygulamaları-I 1+3 3 6
ASC133 Türk Mutfağı-I 1+3 3 6
ASC135 Gıda Hijyeni ve Güvenliği 3+0 3 5
ASC137 Beslenmenin Temel İlkeleri 3+0 3 5
ATA101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I 2+0 2 2
IK101 KARİYER PLANLAMA 1+0 1 2
ING101 İNGİLİZCE-I 2+0 2 2
TUR101 TÜRK DİLİ-I 2+0 2 2
UNIV101 ÜNİVERSİTE HAYATINA GİRİŞ 1+0 1 0
1. Yıl - Bahar Dönemi Ders Planı
Ders Kodu Ders T+U Kredi AKTS
ASC130 Menü Planlama ve Maliyet Analizi 2+1 3 5
ASC132 Temel Mutfak Uygulamaları-II 1+3 3 6
ASC134 Türk Mutfağı-II 1+3 3 6
ASC136 YİYECEK İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ 3+0 3 5
ATA102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II 2+0 2 2
ING102 İNGİLİZCE-II 2+0 2 2
ISS102 İş Sağlığı ve Güvenliği 2+0 2 2
TUR102 TÜRK DİLİ-II 2+0 2 2
2. Yıl - Güz Dönemi Ders Planı
Ders Kodu Ders T+U Kredi AKTS
ASC251 KONUKLA İLETİŞİM 2+0 2 4
ASC253 SERVİS VE GÖRGÜ KURALLARI 2+1 3 4
ASC261 Dünya Mutfağı 2+2 3 5
ASC263 Pastane Ürünleri 2+2 3 5
ASC269 Ekmekçilik 3+2 2 5
ASC271 Yöresel Mutfaklar 2+2 3 5
ASC273 Butik Pastacılık 2+2 3 5
ASC275 Yemek Stilistliği ve Fotoğrafçılık 2+2 3 5
ASC277 Mutfak Planlama ve Organizasyonu 2+0 2 4
ASC279 Gastronomi Turizmi 2+0 2 4
ASC281 İçecekler ve Özellikleri 2+0 2 4
ASC283 Endüsriyel Mutfak ve Toplu Yemek Üretimi 2+0 2 4
ASC285 Gıda Teknolojisi 2+0 2 4
ASC287 Gıda Coğrafyası 2+0 2 4
ASC289 Yiyecek İçecek Kültür Tarihi 2+0 2 4
ASC291 Yiyecek İçecek Pazarlaması 2+0 2 4
ASC293 Markalı Dersler 2+2 3 5
3.YY Mesleki Uygulamalı Seçmeli Ders 2+2 3 5
3.YY II Mesleki Uygulamalı Seçmeli Ders 2+0 3 5
3.YY IV Ortak veya Mesleki Seçmeli Ders 2+0 2 4
3.YY V Ortak veya Mesleki Seçmeli Ders 2+0 2 4
3.YY VI Ortak veya Mesleki Seçmeli Ders 2+0 2 4
2. Yıl - Bahar Dönemi Ders Planı
Ders Kodu Ders T+U Kredi AKTS
ASC250 MESLEKİ İNGİLİZCE 3+0 3 6
ASC252 YİYECEK İÇECEK TERMONOLOJİSİ 2+0 2 2
ASC400 STAJ 1+0 3 8
ASC402 İşletmede Mesleki Eğitim 2+0 12 24
4.YY II Mesleki Seçmeli Ders 2+0 3 5
4.YY III Mesleki Seçmeli Ders 2+0 3 5
4.YY IV Ortak veya Mesleki Seçmeli Ders 2+0 2 4

Uygulamalı EĞİTİM Veren Uluslararası ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ