15Haziran
İçerik Haritası

DGS Nedir? Dikey Geçiş

DGS, Dikey Geçiş Sınavı'nın kısaltmasıdır. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) her yıl DGS düzenler. Bu sınav, ön lisans programlarından mezun olan veya mezun olabilecek durumda olan adayların lisans programlarına geçiş yapmalarını sağlar.

Dikey Geçiş Ne Anlama Gelmektedir?

Dikey geçiş, ön lisans eğitimini tamamlayan adaylara lisans diploması alma olanağı yaratan bir sistemdir. Bazı durumlarda, ön lisans programlarından mezun olan öğrenciler, sınavsız olarak da lisans programlarına geçiş yapabilirler. Sınavsız geçiş için her üniversitenin kendi kriterleri vardır. Genel olarak, yüksek not ortalaması ve alanında başarı gösteren öğrencilere sınavsız geçiş imkânı sunulabilir. Ancak; kişisel ve mesleki gelişim için yeni fırsatlara erişimin yolunu açan bu sistem, genellikle dikey geçiş sınavında başarılı olmayı gerektirir. İstanbul Gedik Üniversitesi’ne dikey geçiş yapmayı düşünen öğrenciler imkânları hakkında detaylı bilgi almak için Üniversite imkânları sayfamızı ziyaret edebilir.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Nedir?

Ön lisans mezunlarının lisans programlarına devam edebilmek için dikey geçiş sınavında belli bir başarı oranına ulaşması gerekir. DGS'nin amacı; ön lisans eğitimi almış adaylara lisans programlarına geçiş imkânı yaratılmasıdır. Bu sınav ile adayların, sayısal ve sözel akıl yürütme becerilerinin ölçülmesi amaçlanır. Bu beceriler lisans öğrenimi süresince, başarılarında etkili olacak olan bilgileri kapsar. Adaylar lisans programlarına liyakat sırasına göre yerleştirilir. Tercih edilen lisans programının en düşük puanının DGS puanından fazla veya eşit olması halinde aday, başarılı olarak değerlendirilir. DGS'ye girmenin bir limiti yoktur sınırsız kere denenebilir.

DGS ile geçiş yapmayı düşünüyorsanız, İstanbul Gedik Üniversitesi güncel kontenjan ve puan durumu hakkında bilgi edinmek için tıklayınız.

DGS'ye Kimler Katılabilir?

Meslek yüksekokullarından ve ön lisans programlarından mezun olan adaylar DGS'ye başvurabilirler. Bu adayların mezuniyet tarihlerinin, sınav tarihinden önce olması gerekir. Adayların, mezuniyet belgelerinin eğitim kurumu tarafından onaylı olması gerekir.

Mezun olabilecek durumdaki adaylar da bazı şartlar yerine getirildiği takdirde sınava girebilirler. Son sınıf öğrencisi olup staj ve diğer mezuniyet şartlarını yerine getirenler DGS'ye başvurabilirler. Stajın tamamlanması ve mezuniyet belgesinin alınması sınavdan sonra da gerçekleşebilir. Bu adayların sınava girmeden önce mezun olabileceklerini belgelemeleri gerekmektedir.

Belirli koşullar altında yurt dışından ön lisans mezunu olan adaylar DGS'ye başvurabilirler. Yurt dışı mezunlarının denklik belgesi almaları ve yurt dışı eğitim kurumlarının tanınmış olması gerekir. Denklik belgesi ile ilgili ayrıntılar için ÖSYM'nin internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

KKTC meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları da aynı koşullarda DGS'ye başvurabilirler.

DGS Başvuru Süreci

DGS başvuruları için zaman aralığı ÖSYM sayfasında yayınlanır. Adaylar, başvurularını ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla, ÖSYM'nin internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından yapabilirler. Belirlenen başvuru ücretleri ÖSYM e-ödemeler bölümünden veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla yapılır. Başvuru tarihini geçiren adaylar için geç başvuru süreci açılabilir. Geç başvurular, ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sayfası üzerinden yapılır.

Başvuru sırasında tüm bilgileri doğru ve eksiksiz girmeniz önemlidir. Sisteme yüklemeniz gereken belgelerin tamamını yüklediğinize emin olmanız ve başvurunuzu onaylamadan önce gerekli kontrolleri sağlamanız önerilir. Başvurunuz onaylandıktan sonra sınav giriş belgenizi AİS üzerinden yazdırabilirsiniz. Sınav giriş belgesi, sınava giriş için zorunludur. Sınav tarihleri ve saatleri AİS üzerinden ve ÖSYM'nin internet sitesinden duyurulur.

DGS Sınav Formatı ve İçeriği

DGS eşit ağırlık türünde, iki ana testi kapsayan çoktan seçmeli bir sınav türüdür. Testlerden birisi sayısal konuları içerir. Temel kavramlar, sayılar, geometri, fonksiyonlar, olasılık, istatistik ve mantık gibi konular mevcuttur.

İkinci test sözeldir; dil bilgisi, kelime bilgisi, edebiyat, paragraf okuma, anlama ve yorumlama gibi konuları kapsar. Her iki testte de 10'ar tane sözel ve sayısal mantık sorusu olmak üzere 50’şer adet soru bulunur. 135 dakika içerisinde cevaplanması gereken 100 soruyu içerir.

Sınavda 4 yanlış, ilgili bölümden 1 doğruyu götürür. Buna göre; sayısal testindeki her 4 yanlış için yine sayısal bölümden 1 doğru silinir. Sözel testindeki yanlışlar ise sözel bölümündeki doğruları siler.

DGS ile Geçiş Yapılabilen Bölümler ve Programlar

DGS ile geçiş yapılabilen bölümler ve programlar, her yıl ÖSYM tarafından yayınlanan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu'nda belirtilir. Kılavuzda, ön lisans mezuniyet alanına göre lisans programlarına geçiş seçeneklerini gösteren tablolar yer alır. 2024 DGS Kılavuzu'na göre, ön lisans mezuniyet alanınız ile lisans programları arasında en az %30'luk bir eşleşme olması gerekir. Eşleşme oranı, her program için ayrı ayrı belirlenir.

İstanbul Gedik Üniversitesi’ne DGS ile geçiş yaptıktan sonra burs ve indirim oranlarından faydalanabilirsiniz.

İstanbul Gedik Üniversitesi’nde DGS ile geçiş yapılabilen bazı bölümler ve programlar şunlardır:

Adalet Ön Lisans Mezunları:

  • Hukuk Lisansı
  • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Lisansı

 

Bilgisayar Teknolojileri Ön Lisans Mezunları:

  • Bilgisayar Mühendisliği Lisansı
  • Endüstri Mühendisliği Lisansı

 

Elektrik Elektronik Ön Lisans Mezunları:

  • Mekatronik Mühendisliği Lisansı
  • Endüstri Mühendisliği Lisansı

 

Makine Ön Lisans Mezunları:

  • Mekatronik Mühendisliği Lisansı
  • Endüstri Mühendisliği Lisansı
  • Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Lisansı

 

Otel İşletmeciliği Ön Lisans Mezunları:

  • Gastronomi Lisansı
  • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Lisansı

 

Hemşirelik Ön Lisans Mezunları:

  • Hemşirelik Lisansı
  • Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Lisansı

Yayınlama Tarihi: 15 Haziran 2024

Güncelleme Tarihi: 15 Haziran 2024