11Temmuz
İçerik Haritası

Ülkemizde her öğrenci alması gereken 12 yıllık zorunlu eğitimin sonrasında yükseköğretime geçebilir. Eğitimlerinin bu seviyesinde öğrenciler farklı akademik derecelere yönelmek isteyebilir. Bunlar arasında ön lisans, lisans ve yüksek lisans gibi düzeyler yer alır. Eğer lise eğitiminizi bitirmiş ve yükseköğrenime hazırlanıyorsanız bu üç ayrı akademik derece hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Bunların özellikleri ve üçü arasındaki farklar hakkında bazı temel detayları öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.

Ön Lisans Nedir?

Lisans, ön lisans ve yüksek lisans programları arasında süre bakımından en kısa olan ön lisanstır. Ön lisans programları öğrenciye genellikle meslek edindirme amacıyla verilen bir eğitimi kapsar. Ara insan gücü yetiştirmenin hedeflendiği bu programlar 2 yıllık eğitim süresine sahiptir. Ön lisans bölümleri YKS'de TYT (Temel Yeterlilik Testi) puanına göre öğrenci kabul eder. Bu akademik dereceye erişmek için sağlanan eğitim yüksekokullarda veya meslek yüksekokullarında (MYO) verilir. Lisans programlarına göre daha kısa sürmesi, TYT ile alması, genellikle meslek edindirmeye yönelik olması gibi nedenlerle ön lisans programları tercih edilebilir.

Lisans Nedir?

Ön lisans dışında yükseköğrenimdeki bir başka akademik derece lisanstır. Lisans programlarında, sunulan eğitim en az 4 yıl sürecek şekilde verilir. Bunun yanı sıra 5 veya 6 yıl süren lisans programları da bulunur. Eğer lisans eğitiminizi İstanbul Gedik Üniversitesi'nde yapmayı planlıyorsanız bu üniversitede eğitim alırken yararlanma fırsatı bulabileceğiniz indirimler ve burslar hakkında bilgi edinmek için Burs ve İndirimler sayfasına göz atabilirsiniz.

Yüksek Lisans Nedir?

Lisans ve ön lisans dışında yükseköğrenimde akademik derecelerden bir diğeri ise yüksek lisanstır. Yüksek lisans programlarına başlamadan önce bir lisans programından mezun olmak gereklidir. Dolayısıyla yüksek lisans, lisans eğitiminin bir devamı niteliğindedir ve verilen eğitim bu aşamada daha derin ve detaylıdır. Lisans eğitiminin sonrasında alanlarında akademik olarak ilerlemek isteyen öğrenciler yüksek lisans yapmayı tercih edebilir. 

Eğitim Düzeylerinin Farkları

Ön lisans, lisans ve yüksek lisans programları birtakım unsurlara göre birbirlerinden ayrılır. Bunlar arasında kişinin bölümden mezun olduktan sonra yapabileceği meslek gibi konular yer alır. Ayrıca bu akademik dereceler verilen eğitim bakımından da değişiklik gösterir. Ön lisans, lisans ve yüksek lisans programları; eğitim süreleri ve kapsamı açısından farklılık gösterebilir. Bu üç ayrı akademik derecenin eğitim düzeylerinde görülen bazı farkları aşağıda bulabilirsiniz. Yükseköğrenimde alacağınız eğitim derecesini belirlerken bu dereceler arasından akademik ve mesleki hedeflerinize uygun bir seçim yapabilirsiniz.

Eğitim Süreleri ve Kapsamı

Ön lisans, lisans ve yüksek lisans programları öncelikle eğitim süreleri ve kapsamları bakımından birbirlerinden ayrılır. Ön lisans programlarında eğitim süresi 2 yıl (4 yarıyıl) olacak şekilde öğretim sağlanır. Lisans bölümlerinde ise bu süre öğrencinin seçtiği bölüme bağlı olarak 4 ila 6 yıl arasında değişir. Yüksek lisans için ise eğitim süresi programın tezli veya tezsiz olmasına bağlı olarak 2 ila 4 yarıyıldır.

Ders İçerikleri ve Eğitim Metotları

Diğer yükseköğrenim derecelerine göre daha kısa süreli bir eğitimin verildiği ön lisans programlarında daha çok meslek edindirmeye yönelik bir eğitim verilir. Ders içerikleri ve eğitim metotları da bu nedenle daha çok pratik uygulamalara yöneliktir. Lisans programlarında verilen eğitimde hem teorik hem de pratik konulara yer verilir. Yüksek lisans programlarında genellikle akademik gelişim hedeflenir. Bu nedenle, lisans eğitimi sonrasında alınan yüksek lisans eğitiminde daha çok teorik konulara yer verilir.

Akademik ve Profesyonel Hedefler

Yükseköğrenimde ön lisans, lisans veya yüksek lisans seviyesinde eğitim almayı tercih ederken akademik ve profesyonel hedefler hesaba katılabilir. Yüksek lisans eğitimi bu bağlamda en üst düzey öğretimin sağlanacağı akademik dereceyi sunar. Tercih edeceğiniz akademik düzey ne olursa olsun, çok sayıda yükseköğrenim programına İstanbul Gedik Üniversitesi'nde ulaşabilirsiniz. Üniversitenin eğitim ortamı hakkında fikir edinmek için Üniversite İmkanları sayfasını inceleyebilirsiniz.

Mezuniyet Sonrası Kariyer Olanakları

Bu üç ayrı akademik derecenin mezunlara sağlayabileceği kariyer olanaklarında da farklılık gözlemlenebilir. Dolayısıyla bu akademik dereceler arasından seçim yapılırken kariyer olanakları da göz önünde bulundurulmalıdır. Ön lisans, lisans ve yüksek lisans alanlarında birçok program seçeneğine İstanbul Gedik Üniversitesi ile erişebilirsiniz. Üniversitemizde alınabilecek ön lisans ve lisans programları hakkında bilgi için Kontenjanlar ve Puanlar sayfasını gözden geçirebilirsiniz.


Yayınlama Tarihi: 11 Temmuz 2024

Güncelleme Tarihi: 12 Temmuz 2024