Öğrencilerin öğrenim hayatlarındaki önemli kararlardan biri üniversite tercihidir. Üniversite tercihinde öğrencinin elde ettiği yerleştirme puanı etkili olur. Bu yerleştirme puanı hesaplanırken YKS sınavından alınan puanın yanı sıra OBP puanı da göz önünde bulundurulur.
Öğrencinin dört yıllık lise hayatındaki notları hesaba katılarak belirlenen bu puan üniversite tercihinde rol oynar. Eğer üniversite giriş sınavına girdiyseniz veya bu sınava girmeye hazırlanıyorsanız aklınızdaki soruların arasında OBP'nin ne olduğu ve nasıl hesaplandığı yer alabilir. Bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
OBP Ne Demek?
Üniversiteye yerleştirmede rol oynayan OBP'nin neden önemli olduğu, nasıl hesaplandığı gibi konulara geçmeden önce ne demek olduğundan kısaca bahsedelim. OBP, Ortaöğretim Başarı Puanı ifadesinin kısaltmasıdır.
Ülkemizde üniversiteye girişlerde temel alınan not yerleştirme puanıdır. Bu puan belirlenirken öğrencinin girmiş olduğu YKS sınavından alınan nota bakılır. Buna ek olarak yerleştirme puanını OBP de belirli bir oranda etkiler. Ortaöğretim Başarı Puanı öğrencinin lise boyunca almış olduğu notlara göre belirlenir. Böylece üniversite yerleştirmelerinde yalnızca YKS puanı değil, öğrencinin lise boyunca elde ettiği başarı puanı da hesaba katılmış olur.
OBP Neden Önemlidir?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı TYT ile isteğe bağlı girilen AYT ve YDT'den oluşur. Toplam 120 soru bulunan Temel Yeterlilik Testi'nin süresi 165 dakikadır. Alan Yeterlilik Testleri 180 dakika, Yabancı Dil Testi ise 120 dakika süreye sahiptir. Bu sınavlarda öğrencinin lise hayatı boyunca edindiği bilgi birikiminin test edilmesi hedeflenir.
Fakat bu testin bu sınavlarla yapılması kendi içinde birtakım sınırlamalara sahiptir. Örneğin sınav günü öğrencinin stresli olması, odaklanmakta zorlanması gibi sebeplere bağlı olarak sınav puanı etkilenebilir. OBP ile öğrencinin genel olarak lise yaşamında almış olduğu notlar da hesaba katılmış olur. Bu şekilde öğrencinin daha uzun bir zaman diliminde elde ettiği bir puanın da üniversite tercihinde rol oynaması sağlanır. Üniversite yerleşim puanına etkisi nedeniyle OBP önemlidir.
OBP Neler Etkiler?
Üniversiteye yerleşme hedefini gerçekleştirebilmek için öğrenciler istedikleri bölüm ve okul için uygun bir üniversite yerleştirme puanı elde etmelidir. Yerleşim puanını etkilemesi nedeniyle OBP, hakkında bilgi edinmek istediğiniz bir konu olabilir.
Ortaöğretim Başarı Puanı öğrencinin dört yıllık lise hayatında aldığı puanlardan etkilenir. OBP hesaplanırken öğrencinin diploma notu göz önünde bulundurulur. Bu notu, öğrencinin lise 1'den lise 4'e kadar almış olduğu puanlar etkiler.
OBP Nasıl Hesaplanır?
Ortaöğretim Başarı Puanı üniversite yerleşim puanını etkileyen notlardan biridir. Bu puanın hesaplanmasında öğrencinin liseyi bitirdiğinde aldığı diploma notu temel alınır. Diploma notunun hesaplanması için öğrencinin lise 1, 2, 3 ve 4. sınıflarda aldığı yıl sonu başarı puanlarının (YBP) ortalamasına bakılır.
OBP ise diploma notu beşle çarpıldığında ortaya çıkan puandır. Bu puan YKS puanını da etkileyerek üniversite yerleştirme puanının belirlenmesinde kullanılır. Ortaöğretim Başarı Puanının hesaplanması konusunda daha detaylı bilgi için ÖSYM internet sitesinde yer alan OBP Hesaplama Yönergesi incelenebilir.
OBP ve YKS İlişkisi
Üniversite yerleştirme puanı belirlenirken temel alınan değer YKS puanıdır. Bu puan TYT ile, eğer öğrenci girmişse, AYT ve YDT sınavlarında verilen doğru veya yanlış cevaplara göre belirlenir.
YKS puanına OBP'nin bir kısmının da eklenmesiyle üniversite yerleşim puanı bulunmuş olur. Bunun için OBP puanı 0,12 ile çarpılır. Bu hesaba göre elde edilen miktar YKS puanına eklenir ve üniversite yerleşim puanı ortaya çıkar.
Ek Puan Nedir?
Mesleki ve teknik lise mezunlarının üniversite tercihi yaparken faydalanabildikleri bir puan türü ise ek puandır. Öğrencilerin üniversite seçiminde bu puandan yararlanabilmeleri için lisede eğitim aldıkları alanın devamı özelliğinde, gerekli şartları taşıyan bir bölüm tercih etmeleri gerekir.
Geçen Sene Bölüme Yerleşenler için OBP Puanı Etkisi
Öğrenciler yerleşim puanlarına göre bir üniversiteye yerleşmelerinin ardından sonraki sene de sınava girerlerse OBP puanları yarıya düşmektedir. Bunun da sonrasındaki sene OBP puanı ilk hesaplanan haline geri gelir.
YKS ve OBP'nizi göz önünde bulundurarak yerleşim puanınızı hesapladınız ve üniversite tercihleri yapmaya mı başladınız? O halde, İstanbul Gedik Üniversitesi bölümlerine göz atmak için Kontenjanlar ve Puanlar sayfasını incelemeyi ihmal etmeyin.