16Temmuz
İçerik Haritası

Lise eğitimini tamamlamış veya bu eğitim sürecinin sonlarına yaklaşan, üniversiteye hazırlanan öğrencilerin merak ettiği pek çok önemli konu bulunur. Bunlar arasında üniversite bursu ve bölüm seçiminde dikkat edileceklerden tutun YKS giriş sürecine kadar birçok örnek yer alır. Zira bu sınavdan alınan not üniversiteye girerken esas alınan yerleşim puanının büyük kısmını oluşturur.

Yükseköğretim Kurumları Sınavına girmeden önce bilmek isteyebileceğiniz bazı önemli noktalar mevcuttur. Bunlar arasında sınav başvurusunun nasıl yapıldığı, sınavdaki farklı testler ve sınav günü yapılacaklar gibi hususlar bulunabilir. Buna ek olarak OBP'nin YKS puanına olan etkisi de merak ettiğiniz konulardan biri olabilir. Tüm bu konular hakkında birtakım temel bilgileri öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.

YKS Başvuru Süreci Nasıl İlerliyor?

Üniversite yerleşim puanı belirlenirken YKS puanının oynadığı rol oldukça büyüktür. Bu sınava girmeyi planlıyorsanız YKS başvuru sürecinin nasıl ilerlediğini öğrenmek isteyebilirsiniz. Öncelikle sınav için başvurunuzu doğru tarih aralığında yaptığınızdan emin olmalısınız. YKS başvuruları genellikle Şubat ayında gerçekleştirilir. Son başvuru için ise tarih Mart ayına kadar sarkabilir. Ancak bu tarih her yıl değişebildiğinden dolayı kesin bilgi için ÖSYM'nin resmî  sitesinde ilgili bölüm incelenmelidir.

Sınava başvuru online olarak veya ÖSYM'nin Başvuru Merkezleri üzerinden gerçekleştirilebilir. Online YKS başvurusu için ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması kullanılabilir. YKS başvurusu yapmak için başvuru formunun yanı sıra kimlik belgesi de gereklidir.

TYT, AYT ve YDT Konu Ayrımları ve Sınav Sistemleri

YKS ile ilgili bilmek isteyebileceğiniz bir başka önemli konu ise bu sınavdaki testlerdir. Öncelikle adayların Temel Yeterlilik Testine (TYT) girmesi gerekir. Yalnızca TYT puanıyla alan bölümler olduğu gibi, sadece bu puanın yeterli olmadığı bölümler de vardır. Bu nedenle, opsiyonel olarak AYT ve YDT sınavları da bulunur. Öğrenci gireceği bölüme göre TYT'yi takip eden bu sınavlara da girebilir.

AYT, Alan Yeterlilik Testi anlamına gelir. Bu test Türk Dili ve Edebiyatı ve Sosyal Bilimler-1 Testine ek olarak Sosyal Bilimler-2 Testi, Matematik Testi ve Fen Bilgisi Testini içerir. AYT'de toplam 80 soru vardır. Toplam 80 sorudan oluşan Yabancı Dil Testi ise İngilizce'nin yanı sıra Almanca, Fransızca, Arapça veya Rusça olarak yapılabilir.

OBP'nin YKS’ye Olan Etkisi

Üniversite seçiminde göz önünde bulundurulan not üniversite yerleşim puanıdır. Bu puanın belirlenmesinde YKS rol oynar. YKS öğrencinin gireceği bölümün puan türüne göre TYT, AYT ve YDT testlerinden alınan notlara göre belirlenir. Daha sonra, hesaplamanın ardından elde edilen nota OBP, yani Ortaöğretim Başarı Puanı da belirli oranda eklenir.

Üniversite yerleşim puanının bulunması için OBP 0,12 ile çarpılarak puana katılır. Bu puan öğrencinin yerleştirme puanına 30 ila 60 puan miktarında eklenme yapılmasını mümkün hâle getirebilir. Ortaöğretim Başarı Puanı öğrencinin dört yıllık lise yaşamında her yıl aldığı yıl sonu başarı puanlarına göre belirlenir. Kısacası, öğrencinin lise hayatındaki başarısı da üniversite seçiminde kullanılan notu etkilemektedir.

Üniversite seçiminizi yapmakta kullanacağınız notu hesaplarken OBP'yi de göz önünde bulundurmayı unutmayın. Bu alanda yapacağınız seçim hakkında başka bazı önemli konular hakkında bilgi için "Üniversite ve Bölüm Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?" başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Sınav Günü Yapılması Gerekenler

YKS sınavı öncesinde etkili bir çalışma programı izlemeyi unutmayın. Sınava yaklaşırken sınav yerini ve tarihini doğru öğrendiğinizden, yeterince dinlenmeye özen gösterdiğinizden emin olun. Ayrıca doğru şekilde beslenmek genel olarak sağlık için öneminin yanı sıra sınav başarısı için de oldukça önemli olabilir.

Sınav gününe gelindiğinde ise endişeden uzak durmak, sakinliğinizi korumak gibi konulara dikkat edin. Sınavın yapılacağı yere vaktinde ve gerekli tüm belgeleri yanınıza alarak gidiniz.

Sınav Kuralları ve Uyulması Gerekenler

YKS'de birçok sınav kuralı bulunur. Bunlar arasında sınava cep telefonu gibi cihazlar getirmemek, sınava giren diğer öğrencilerle sınav sürecinde konuşmamak ve sınav salonunda sigara içmemek gibi örnekler bulunur. Bu konuda daha detaylı bilgi için ÖSYM resmî  web sitesinde bulunan ilgili bölüm incelenebilir.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na girerken bahsettiğimiz önemli noktalara dikkat etmek isteyebilirsiniz. Dilerseniz web sitemizde yer alan Kontenjanlar ve Puanlar bölümüne göz atabilir, İstanbul Gedik Üniversitesi'nde tercih edilebilecek bölümler hakkında bilgi edinebilirsiniz.


Yayınlama Tarihi: 16 Temmuz 2024

Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2024